Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Dricksvatten för 700 000 personer skyddas

Vattenskyddsområdet

Vattenskyddsområdet från norr till söder.

Hela Göta älvdalen och Vänersborgsviken blir ett enda stort vattenskyddsområde från och med den 1 juli i år. I mitten av maj tog länsstyrelsen i Västra Götaland beslutet.

Beslutet innebär att miljöfarlig verksamhet antingen behöver anmälas till respektive kommun eller få tillstånd av kommunen för att fortsätta. Beslutet gäller från och med den 1 juli i år och gäller oavsett om det överklagas.

Du kan läsa beslutet på länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

Hur påverkas jag?

Risken för att du får förorenat dricksvatten minskar. Du som bor i lägenhet behöver inte tänka på något, utom att inte tvätta bilen på gatan. En genomsnittlig villaägare påverkas egentligen inte annat än att man behöver vara extra försiktig med all kemikalieanvändning, gärna hitta miljövänliga alternativ till exempelvis bekämpningsmedel och tvättmedel som man använder utomhus.

På sikt kommer vattenskyddsområdet att spela en större roll när framtidens samhälle planeras och byggs i Göta Älvdalen och dricksvatten ska säkras för generationer framöver.

Samarbete mellan många myndigheter

Arbetet med att skapa ett vattenskyddsområde utmed Göta älv har pågått sen 2008 och är ett samarbete mellan länsstyrelsen i Västra Götalands län och kommunerna utmed älven. Vänersborgs, Trollhättans, Lilla Edets, Ale, Kungälvs och Göteborgs kommun och har drivits av Göteborgsregionen GR.

Läs allt om Göta älvdalens- och Vänersborgsvikens vattenskyddsområde på vår gemensamma informationssida www.gavso.se Länk till annan webbplats.. Där finns bland annat en detaljerad karta över området, vanliga frågor och svar, bakgrund och tekniskt underlag.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den