Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Tips till tonårsföräldrar inför valborg

Under valborg kommer många unga i kontakt med alkohol för första gången. Forskning visar att föräldrar spelar stor roll för att förhindra att unga dricker. Här kommer några tips.

Förälder sitter ner och pratar med sin tonårsson

Foto: Valerii Honcharuk/Mostphotos

1. Köp inte ut. Förutom att det är olagligt att ge eller köpa alkohol till personer under 20 år så visar forskning att tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Det vanligaste sättet för unga att få tag i alkohol är genom anhöriga.

2. Dialog. En bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol på samma sätt som du pratar om andra saker i ditt barns liv.

3. Fråga utan att fråga ut. Visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir ett förhör.

4. Hjälp ditt barn att säga nej. För många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till att ge ditt barn argument som hon eller han kan använda för att stå emot grupptrycket.

5. Visa att du finns där. Berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.

6. Skuldbelägg inte. Om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Källa: bris.se

Informationsägare: Kommunikationsenheten