Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Minimera spridningen av invasiva växter

Trädgårdssäsongen har börjat, men har du koll på vad som växer i din trädgård? Det är vid hanteringen av de invasiva växterna som spridningsrisken är som störst. På återvinningscentralen kan du lämna in invasiva växter men det är viktigt att de hanteras på rätt sätt.

Vresros

Vresros. Foto: Jan Erstad/Mostphotos

Nu börjar säsongen i trädgården och om du har invasiva växter i din trädgård behöver du hantera växter och jord på ett säkert sätt för att minimera spridning. Det är just vid hantering av de invasiva växterna som spridningsrisken är som störst. För vissa arter, till exempel parkslide och vresros, är även rotdelarna mycket invasiva vilket behöver beaktas vid transport.

Som privatperson i Ale kan du lämna invasiva växter kostnadsfritt på återvinningscentralen (ÅVC) Sörmossen. Vid transport till ÅVC måste materialet förpackas väl, gärna i dubbla sopsäckar. Var noggrann och säkra att varken frön eller växtdelar kan komma ut i naturen under transporten. Jord med invasiva växtdelar och endast växtdelar sorteras i olika containrar på ÅVC och ska därför paketeras separat i säckar innan transport till ÅVC.

Meddela ALLTID personalen att du lämnar säckar med invasiva växter. Det kostar inget att lämna in invasiva arter.

Läs mer om hur kommunen arbetar med invasiva arter.

Säker hantering av avfall med invasiva främmande växter för dig som har trädgård (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.

Informationsägare: Kommunikationsenheten