Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Nya aktivitetsskåp ska få fler att röra på sig

Mölkky, spikeball eller amerikansk fotboll? Nu finns aktivitetsskåp i Surte och Älvängen med utrustning där man kan testa på en rad olika sporter och utomhusspel för en låg kostnad.

Aktivitetsskåp i Älvängen

Foto: Ale kommun

– När vi har varit ute med Fritidsbanken och lånat ut utrustning har vi sett att det finns ett stort behov. Nu vill vi att ännu fler ska få möjlighet att testa på olika aktiviteter oberoende av ens ekonomi, säger Emma Kronberg, verksamhetsutvecklare på Ale kommun.

De två boxarna står utplacerade i Surte aktivitetspark och multiarenan Älvevi i Älvängen. I varje box finns sex olika fack med lite olika typer av sportutrustning. I Surte kan man till exempel testa på boule, basket, spikeball, eller varför inte mölkky, ett finskt sällskapsspel som påminner om kubb.

– På det här sättet behöver man inte köpa eller äga sakerna vilket är bra både för ekonomin och för miljön. Dessutom är det ett bra sätt att testa på aktiviteter som man kanske aldrig testat tidigare.

Så funkar det:

Steg 1: Ladda ner appen Piffl
Ladda ner appen genom att söka på Piffl i App Store eller Google Play. Öppna appen och registrera ett konto samt betalkort. Kostnaden för att hyra är 10 kr/timme och max antal timmar att hyra är 6 timmar.

Steg 2: Välj aktivitet
Sök upp en box i appen och välj bland de olika aktiviteterna. För att öppna facket behöver du befinna dig inom 5 meter från boxen. Glöm inte stänga facket innan du/ni kör igång.

Steg 3: Spela
Sätt igång! Utrustningen ska tillbaka till samma box och fack så ett tips är att hålla sig i området.

Steg 4: Lämna tillbaka
För att avsluta hyran behöver du befinna dig inom 5 meter från boxen. När du avslutar hyran öppnas rätt fack. Återlämna utrustningen lika prydligt som du fick den och följ instruktionerna i appen.

Med appen kan man sedan hyra utrustning på ett 40-tal platser runtom i landet, närmaste boxar finns i Alingsås, Göteborg, Kungsbacka, Mölndal och Partille. Kontakta gärna alefritid@ale.se om du har några frågor.

Informationsägare: Kommunikationsenheten