Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

AleWriMo peppar unga att skriva

Är du ung och skriver? Känner du någon som är mellan 13 och 20 som tycker om att uttrycka sig genom ord? Under november månad kommer vi anordna Ale Writing Month (#AleWriMo). Nu på onsdag 1 november kickar vi igång med skrivpepp på Nödinge bibliotek kl 16.30.

illustration av skrivande tjej

Foto: pixabay

Skrivande är inte bara ord på papper eller skärmar; det är en väg till självuttryck, kreativitet och personlig utveckling. Det är en möjlighet att slipa kommunikationsfärdigheter, stimulera förmågan till problemlösning och öka självförtroendet – därför har vi startat Ale Writing Month.

Inledningsvis inspirerat av NaNoWriMo, ett globalt projekt som utmanar deltagare att skriva en hel roman på minst 40 000 ord under 30 dagar, har AleWriMo omformats till att stödja ungt skrivande. Tommy Westers, ungdomscoach i Ale, betonar att det inte bara handlar om att skapa en skrivuppgift utan att odla kreativitet, fantasi och en plattform för självutforskning.

– Vi försöker skapa öppna och tillåtande rum för skrivandet, både digitalt och i den fysiska verkligheten. Vi hoppas också kunna inspirera genom att påvisa att det inte finns några rätt och fel utan att låta kreativiteten och fantasin flöda. Och så klart med roliga övningar som förhoppningsvis får de unga skrivande att testa sina gränser och känna motivation, säger Tommy Westers.

Skrivpepp 1 november kl 16.30–18.30

Under november månad kommer AleWriMo att erbjuda olika teman, både dagliga och veckovisa, för att inspirera unga att utforska sin kreativa sida. Vi inleder med en kick-off med skrivpepp under Megadagen i Ale Kulturrum den 1 november kl 16.30–18.30, sedan fortsätter vi med skrivkvällar på olika mötesplatser och bibliotek i Nödinge. Dessutom uppmuntras språklärare att integrera AleWriMo i klassrummen för att sprida skrivyran till ännu fler unga. Karin Brissman Wigren, ungdomsbibliotekarie, är en av initiativtagarna:

– Vi på biblioteket strävar efter att alltid arbeta läsfrämjande och att främja den egna kreativiteten såsom skrivandet tror vi kan bidra till ökad lust även till läsning, säger Karin Brissman Wigren.

För de som deltar i AleWriMo finns en möjlighet att dela sina skrivna texter men det är inget krav. Det kan vara en personlig utforskning eller ett tillfälle att visa upp sin kreativitet. Deltagare kan skicka in sina texter via ale.se/alewrimo Länk till annan webbplats. eller skicka e-post till madein@ale.se och har möjlighet att själva välja graden av anonymitet för publicering.

AleWriMo hoppas på att avsluta månaden med en specialkväll i december för att hylla alla unga skrivare, tillsammans med deras vänner och familj. Allt beror självklart på deltagandet, men förhoppningen är att denna satsning kommer att inspirera och locka många unga att utforska skrivandets värld.

Så under november, varför inte ta till pennan eller tangentbordet och utforska ditt eget skrivande? AleWriMo välkomnar alla unga, oavsett tidigare erfarenhet, till en månad av kreativitet och utforskning genom skrivandets värld.

Informationsägare: Kommunikationsenheten