Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Utsatt för våld? Det finns hjälp

Elinor Gandee är kurator och jobbar med människor som utsätts för våld. – Ring polisen, socialtjänsten eller mig, säger hon.

Har du blivit slagen? Utsatt för hot? Känner du dig rädd? Du kan få hjälp. På Ale kommun arbetar bland andra kurator Elinor Gandee med att hjälpa våldsutsatta människor.

Många av dem är kvinnor som lever i relationer där de blir misshandlade eller utsätts för våld på annat sätt. För våld är mer än slag, säger Elinor:

– Egentligen är våld allting som jag gör mot dig för att hindra dig att göra något som du vill göra eller få dig att avstå att göra något som du vill göra.

Det kan vara fysiskt våld, hot, ekonomi, sex och mycket mer.

– Men under alla typer av våld finns det som ett isberg av psykiskt våld.

Vad ska du göra?

I en akut våldssituation ska du ringa polisen på 112.

Om situationen är mindre akut men ändå allvarlig kan du få hjälp av socialtjänsten. Ring kontaktcenter på 0303-70 30 00 så får du hjälp att komma rätt.

– Om man har varit utsatt för våld och märker att det spiller över i nya relationer, att man inte mår bra, då ska man ringa mig, säger Elinor.

Du når kurator Elinor Gandee på telefon 0303-70 37 74 eller via kontaktcenter.

Mer information

Barn eller ungdom och utsatt för våld

Att bli slagen, utnyttjad eller kallad för elaka saker är aldrig okej. Våld kan vara många olika saker. Det är aldrig ditt fel om någon behandlar dig illa och du kan alltid få gratis hjälp av en vuxen.

För dig som är barn/ungdom och utsatt för våld

Hedersrelaterat våld eller förtryck

I Sverige ska alla flickor och pojkar, kvinnor och män ha samma rättigheter och möjligheter att bestämma över och påverka sina egna liv. Ingen får kränka dig, hota dig, slå dig eller tvinga dig att göra något du inte vill göra.

För dig som är utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck

Utövar du våld?

Har du svårt att kontrollera din ilska eller har du någon gång skadat någon i din närhet? Det finns hjälp att få för att lära dig kontrollera dina impulser och förstå varför du agerar som du gör.

För dig som har utövat eller riskerar att utöva våld i nära relation

Känner du någon som är utsatt?

Som vän, släkting, arbetskamrat eller granne kan du ibland märka att allt inte står rätt till och du kanske misstänker eller till och med vet att någon blir utsatt för våld av sin partner.

För dig som känner någon som utsätts för våld i nära relation

Säljer du sex?

Har du fått ersättning för sexuella tjänster eller skadar du dig genom sex? Kontakta oss med dina funderingar så kan vi samtala om din situation.

För dig som fått ersättning för sexuella tjänster

Köper du sex?

Har du köpt sexuella tjänster eller har funderingar kring sexköp? Upplever du att du har ett tvångsmässigt sexuellt beteende, så kallat sexmissbruk? Till oss kan du komma med dina funderingar och samtala om din situation.

För dig som har eller har funderat på att köpa sexuella tjänster

Vuxen och utsatt för våld?

Det finns alltid hjälp att få om du är utsatt för våld. Du kan få stöd och hjälp av oss på kommunen och av många andra verksamheter.

För dig som är vuxen och utsatt för våld

Tolk

Behöver du tolk i dina kontakter med oss? Kontakta oss.

Tolk

Nyheten är en del av Ale kommuns deltagande i kampanjen En vecka fri från våld, skapat av organisationerna Unizon och MÄN som stödjs av Sveriges Kommuner och Regioner samt Jämställdhetsmyndigheten.

Informationsägare: Kommunikationsenheten