Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Ale svetsar kaminer till Ukraina

I ett samarbete med Högskolan Väst tillverkar nu Ale gymnasium ett tiotal kaminer som ska skickas till krigets Ukraina. Kaminerna är lätta att montera och ställa upp inomhus eller utomhus och ett hushåll eller en grupp personer kan sedan både laga mat och värma sig vid kaminen.

Elev på Ale gymnasium svetsar

Eleven Mattias Felix svetsar ihop en kamin. Foto: Ale kommun

– Det blir en annan känsla att svetsa när man vet att det kommer till användning, säger förstaårseleven Mattias Felix på industriutbildningen på Ale gymnasium.

Varje kamin tar ungefär tre timmar för en elev att bygga. Mattias Felix tyckte inte tillverkningen var särskilt svår, förutom att svetsa på insidan där var det lite klurigt att komma åt. Och projektet har flera poänger menar Johan Bryngelsson, lärare på industriutbildningen på Ale gymnasium.

– Vi siktar på att ha de tio kaminerna klara i slutet av veckan. Förutom att det är för ett väldigt bra syfte är det också ett bra moment för eleverna. De får lära sig instruktioner, vara noggranna med måtten och svetsa med olika tekniker. Det är verkligen win-win.

Projektet från Högskolan Väst har varit igång sedan i fjol och totalt handlar det om ett sjuttiotal kaminer som i år tillverkas på olika skolor i Västsverige. Kaminerna hämtas senare på lastbil och körs ner till Ukraina. Projektet har fått ekonomiskt stöd både från ideella organisationen Lions och företaget Brålanda Industri och det är Volvo Lastvagnar som står för leveranserna. För Ale gymnasiums rektor Magnus Fagerström fyller projektet flera syften.

– Eleverna får lära sig att göra verklig nytta och tillverka produkter som kommer direkt ut i verksamhet. Att projektet också går till folk i nöd och bidrar till att människor får det bättre är naturligtvis jätteroligt.

Här kan du läsa mer om Ale gymnasium och söka våra yrkesintroducerande utbildningar.

Läraren Johann Bryngelsson visar hur kaminen fungerar

Läraren Johan Bryngelsson visar hur kaminen fungerar. Foto: Ale kommun

Informationsägare: Kommunikationsenheten