Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Val till Europaparlamentet

Söndag 9 juni kan du rösta om vilka partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet. Du kan förtidsrösta 22 maj–9 juni.

Foto: Fialotta Bratt

I valet avgör medborgarna i medlemsländerna vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet. I Sverige ska 21 Europaparlamentariker utses.

Ta med röstkort och ID-handling

För att få rösta i EU-valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land samt finnas med i röstlängden. Röstkort kommer med posten senast 22 maj. Ta med röstkort och ID-handling när du röstar.

Olika sätt att rösta

  • Du kan rösta på valdagen i vallokalen som håller öppet kl 08.00-21.00.
  • Förtidsrösta går att göra från 22 maj–9 juni. Vi erbjuder olika öppettider i vår förtidsröstningslokaler. Observera! Nationaldagen 6 juni är det endast öppet i Nödinge.
  • Rösta via ombud. Om du inte kan ta dig till en röstningslokal kan du rösta med bud. Budmaterial finns att hämta vid förtidsröstningslokalerna eller kontakta Ale kommuns kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00 så sänder vi hem material.
  • Ambulerande röstmottagare. Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte själv kan ta dig till din röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan du ringa och boka ambulerande röstmottagare. Vi har avsatt olika tider och vi meddelar vem som kommer hem till dig. Kontakta valsamordnare på telefon 0303-70 31 46 eller 0702-39 86 25.
  • Rösta via lantbrevbärarlinje. Den som bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan budrösta med hjälp av brevbäraren. Väljaren kontaktar Postnords kundtjänst på telefon 0771-33 33 10, och brevbäraren tar med sig material dagen därpå.

Öppettider och adress till vallokalerna

Informationsägare: Kommunikationsenheten