Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Ale gymnasium hjälper ungdomar till arbete

På Ale gymnasium i Älvängen och i Nol finns en rad olika utbildningar och på det tvååriga bygg- och anläggningsprogrammet får eleverna lära sig allt de behöver för att bli färdiga lärlingar inom träarbete.

Man sågar bräda

Foto: Ivar Huntington/ Ale kommun

– Det finns ungdomar som inte gillar att sitta, som gillar att röra på sig, och då finns den här utbildningen, säger Yoel Debesay som läst programmet sedan i höstas.

För de elever som är intresserade av ett yrke men som inte har behörighet för vanliga yrkesprogrammen finns det på Ale gymnasium yrkesintroducerande utbildningar som leder till arbete som barnskötare, vårdbiträde, industriarbetare och lärling inom träarbete. Det är Ale gymnasium tillsammans med Komvux och det lokala arbetslivet som väljer inriktningarna och de utgår alltid från arbetslivets behov.

– Det som är bra är att det alltid kommer finnas jobb. Det kommer alltid finnas någon som vill renovera sitt hus eller lägenhet, säger Muhammad Shalabi, som läst utbildningen sedan i höstas och som på sikt vill starta egen firma.

Under den tvååriga utbildningen varvas praktiska och teoretiska ämnen med praktik på arbetsplatser. Efter genomförd utbildning blir man behörig att söka lärlingstjänst som träarbetare med 70 procent av lönen, vilket sedan blir 100 procent efter genomgången lärlingsperiod.

– Vi jobbar mycket med att de ska se syftet med vad de för. Och vi har märkt att om de får bygga någonting och sedan riva det, då tappar de gnistan. Så vi fokuserar mycket på att göra saker som kommer till användning. Bland annat har de byggt ett förråd till sina verktyg och nu håller de på med en friggebod, säger Peter Jörnebrant, lärare på Ale gymnasium.

Är du nyfiken på ett yrke men har inte gymnasiebehörighet? Eller känner du någon som du tycker borde söka? Ale gymnasium är en liten skola med stora möjligheter. Här kan du läsa mer och söka utbildningarna Länk till annan webbplats..

Informationsägare: Kommunikationsenheten