Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

De prisas för insatser inom Ales kulturliv

Nu är Ales kulturstipendiater utsedda! Varje år delar Ale kommun ut ett antal stipendier för att uppmärksamma insatser inom Ales kulturliv. Detta år går priserna till en poet en fotograf, en hantverkare och en... fakir! Här är hela listan med motiveringar.

Maria Zeniou, luftakrobat

Maria Zeniou. Foto: Tommy Holl

Arbetsstipendium – Marie Sjödin 10 000 kronor

Med sin fotobok lyfter Marie fram en del av Ale som vi inte så ofta brukar få se. Hon fångar vardagens svartvita ögonblick i Nol genom sin kameralins på ett vackert och subtilt sätt. Med ett kulturstipendium vill Ale kommun bidra till att Maries fotobok trycks och ges ut och att fler kan ta del av hennes arbete inom det fotografiska området.

Marie Sjödin.

Marie Sjödin. Foto: Privat.

Arbetsstipendium – Alexandra Kubresli 10 000 kronor

Alexandra är en lovande talang som bott hela sitt liv i Surte. Förra året debuterade hon med diktsamlingen ”Notes from that war”. Genom sitt eget författarskap är hon en inspiration för andra unga att våga vilja skriva. 2023 tilldelas hon Ale kommuns kulturstipendium för att kunna arbeta mer med sitt författarskap och ge ut fler böcker.

Belöningsstipendium – Lennart Järkil 5000 kronor

Lennart är en eldsjäl som i sin hembygd Kilanda i många år värnat om gamla kulturbyggnader likväl som han uppfört nya enligt gammal tradition och hantverksmässig kunnighet. Han har uppfört fantastiska byggnader som är värda att bevara för eftervärlden och är en betydande person för Ale och främst Kilanda socken med sitt engagemang och driv i många olika sammanhang. Lennart delar gärna med sig av sitt kunnande gällande tidsenlig byggtradition och är både engagerad, noggrann och inspirerande för många.

Lennart Järkil, hantverkare.

Lennart Järkil. Foto: Privat.

Belöningsstipendium – Maria Zeniou 5000 kronor

Maria har mer än 20 års erfarenhet som luftakrobat, fakir och underhållare. Hon är en mångsidig artist och en väletablerad eventarrangör. Eftersom hon är kunnig inom ovanligt många olika discipliner har hon kommit att bli en av Sveriges mest bokade akrobater med uppdrag runt omkring i Europa. På det lokala planet i kommunen har Maria haft cirkuskurser, arbetat med sommarunderhållning, handlett sommarjobbande ungdomar och uppträtt för skolelever. Men det är nog ändå få personer som känner till att denna multiartist faktiskt bor utanför Skepplanda! Hon är mer känd på europeiska eventscener, än i sin egen hemkommun. Maria tilldelas därför ett belöningsstipendium av Ale kommun som sätter fokus på de insatser hon gjort för att sprida cirkuskonsten både lokalt och internationellt!

Kanske du själv har en talang eller hobby inom kulturområdet? Eller känner du någon annan som är värd att uppmärksamma? Skicka in din nominering för 2024 års stipendier redan nu!

Ale kommuns kulturstipendier

Informationsägare: Kommunikationsenheten