Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Här kan du ställa frågor om sexuell hälsa

Som en del i regionens arbete med att främja säkrare sex så är det nu Ale kommuns tur att få besök av SRHR*-bussen – Vi vill ju främja göttigheter, säger barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem.

Två kvinnor i röda jackor framför buss med ett bord bredvid

Sjuksköterskan Liv Nordlund och barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem. Foto: Ivar Huntington/Ale kommun

Bussen kommer stå parkerad på Ale torg i Nödinge mellan klockan 10.00 och 14.00 följande datum under våren: 19 mars, 16 april och 7 maj. Då svarar barnmorskor och sjuksköterskor på frågor om sexuell hälsa och man kan också få rådgivning om kondomer och andra preventivmedel.

– Alla är varmt välkomna, det är drop-in så det är bara att komma förbi. Man får träffa väldigt många olika människor när man står här, så det är jättekul, säger sjuksköterskan Liv Nordlund.

Bussen är också en mobil mottagning där man kan testa sig för sexuella sjukdomar, isättning eller uttagning av ex. spiral eller p-stav, samt cellprovtagning för livmoderhalscancer om det är dags. Alla besök i bussen är gratis, och om man vill får man gärna ta med sig några kondomer eller ett paket glidmedel hem.

– Det är ingen ungdomsgrej eller kvinnogrej det här, utan alla åldrar och kön är välkomna, säger barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem.

* SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Om man inte har möjlighet att komma förbi bussen så kan du på www.1177.se Länk till annan webbplats. ställa frågor om sexuell och reproduktiv hälsa till en chatbot dygnet runt, alla dagar. På måndagar mellan kl 08–16 kan du också ställa frågor till vårdpersonal.

Här kan du läsa mer om regionens SRHR-buss Länk till annan webbplats.

Behöver du prata med kurator eller psykolog om kropp, sex eller relationer kan du också boka en tid eller ringa ungdomsmottagningen i Älvängen Länk till annan webbplats..

Informationsägare: Kommunikationsenheten