Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Glöm inte att släcka ljusen

Julhelgen innebär för många knäckkok, tända ljus och mys framför granen. Men det är också den tiden på året då flest bostadsbränder inträffar. För att minska risken för olyckor är det några saker som är viktigt att tänka på.

Levande ljus

Foto: scandinav

December och januari är den tid på året då flest bostadsbränder inträffar. Varje år får SOS Alarm in 1400 larmsamtal om bostadsbränder i landet. Här är några saker du kan tänka på för att minska risken för olyckor:

Håll ett öga på spisen

Många bränder startar i köket och ha som vana att hålla ett öga på spisen och inte lämna köket när du lagar mat på hög värme.

Ha också som vana att rengöra spisen och spisfiltret med varmt vatten och diskmedel. Olja och andra fetter kan lätt bli överhettade och ge upphov till brand. Och glöm inte att ha en brandvarnare i närheten av köket.

Om olyckan är framme: släck aldrig branden med vatten. Det kan få det brinnande fettet att sprida sig explosionsartat. Stäng av köksfläkten och kväv sedan branden med ett lock, brandfilt eller liknande.

Elfel är en av de vanligaste brandorsakerna

Kontrollera att alla sladdar och stickproppar till elektriska adventsljusstakar, julstjärnor och annan julbelysning är hela och inte glappar. Använd jordfelsbrytare och enbart CE-märkta produkter.

Släck julbelysningen genom att använda strömbrytaren eller dra ut sladden. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning och leda till brand. När du pyntar ute: använd alltid ljusslingor och förlängningssladdar för utomhusbruk för att minska risken för kortslutning.

Om en elbrand inträffar ska du dra ut kontakten innan du påbörjar släckningsarbetet. Använd helst pulversläckare för att minska risken för stötar.

Var försiktig med levande ljus

Levande ljus ger en mysig stämning men tänk på att aldrig lämna levande ljus obevakade och blås alltid ut dem innan du lämnar rummet. Undvik torr mossa i adventsljusstaken och ställ inte levande ljus nära dekorationer eller gardiner som lätt kan fatta eld.

Tänk också på att en ljusstake kan välta på ett ögonblick. Lämna aldrig små barn eller husdjur ensamma i ett rum med levande ljus.

Låt inte granen torka ut

En torr julgran kan brinna upp på några sekunder och när hettan når 800 grader kan allt i rummet börja brinna. Se därför till att granen alltid står i vatten. Såga ett nytt snitt i stammen innan du sätter upp granen, så tar den lättare upp vatten.

Om du har möjlighet kan du ställa granen i garaget eller trappuppgången innan du tar in den. Får den möjlighet att vänja sig långsamt vid rumsvärmen barrar den inte lika fort.

Undvik att ställa granen nära ett element eller en brasa. Ha aldrig levande ljus eller tomtebloss i granen, och innan du pyntar den, kolla så ljusslingorna är hela och fungerar som de ska.

Elda på rätt sätt

Hur mysigt är det inte med en sprakande brasa i öppna spisen eller kaminen! Men om du inte eldar på rätt sätt kan en brand lätt uppstå. Använd alltid spisgaller för att undvika gnistbränder och håll området runt eldstaden fritt från papper och annat brännbart material.

Soteld är vanligt och beror på att man eldat med fuktig ved eller för lite luft. Röken ska vara klar. Undvik soteld genom att använda torr ved.

Elda heller aldrig behandlat virke då det kan leda till överhettning. Tänk också på att skorstenen kan överhettas om man eldar för länge i sträck. Använd inte mer än tre kilo ved i timmen för att minska risken för överhettning och låt eldstaden vila ibland.

Glöm inte heller att aska kan glöda i flera dygn, så lägg alltid aska och sotrester i en plåthink med lock. Och kom ihåg att din eldstad och skorsten måste sotas och brandskyddskontrolleras regelbundet.

Källa: Brandskyddsföreningen.

Informationsägare: Kommunikationsenheten