Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Frågor och svar om skyddsrum

Skylt om skyddsrum.

Foto: Maria Groth/Mostphotos.

Vi får många frågor kring skyddsrum och besvarar de vanligaste här.

Ytterligare information finns att finna hos MSB skyddsrum. Skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats..

Vad är ett skyddsrum?

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från till exempel giftiga gaser.

Hur många skyddsrum finns det?

Det finns cirka 65 000 skyddsrum i Sverige. De har plats för 7 miljoner personer. I Ale finns det totalt 109 skyddsrum.

Varför finns det inte skyddsrum till alla?

Det är inte tanken att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.

Tillhör jag något speciellt skyddsrum eller vart ska jag ta vägen?

Nej, vid fara under höjd beredskap ska du ta dig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast. Alternativt om du inte har ett skyddsrum i närheten så beger du dig till ett annat skyddande utrymme till exempel en källare, tunnel eller tunnelbanestation.

Hur vet jag var skyddsrummen finns?

Alla hus där det finns skyddsrum ska vara märkta med skyddsrumsskylt på fasaden. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att skylten sätts upp. Du kan även titta i MSB karta för skyddsrum Skyddsrumskarta (msb.se) Länk till annan webbplats..

Vem ansvarar för mitt närmsta skyddsrum?

Ägaren av en fastighet äger och underhåller också skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening. Byggnadens ägare eller dess representant är ansvarig för att under höjd beredskap bereda tillträde till skyddsrummet. De som befinner sig på plats ställer i ordning skyddsrummet enligt den instruktion som finns i skyddsrummet.

När ska jag gå till skyddsrummet?

I fredstid behöver du inte gå till något skyddsrum. De används bara i krig. Det får max ta två dygn att ställa i ordning ett skyddsrum. Om det skulle bli ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme.

Hur ser planeringen ut för skyddsrum i Sverige framöver?

Det har inte byggts några nya skyddsrumsplatser i Sverige sedan 2002. Många av de skyddsrum som finns behöver moderniseras.

Det utreds ifall det ska byggas fler skyddsrum eller om nuvarande skyddsrum ska kompletteras med andra former av skydd. MSB, som har ett övergripande ansvar för landets skyddsrum, tycker att Sveriges ska bevara de befintliga skyddsrummen så långt det går. Ytterst är det riksdag och regering som beslutar om skyddsrummens framtid.

Källa: Frågor och svar om skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats. 2022-03-03

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den