Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Reduktionsfiske ska minska algblomningen

Två personer tar upp nåt.

Foto: Ida Wendt.

I dag börjar reduktionsfisket i Vimmersjön i Nödinge. Sjön är för näringsrik och därför blir det ofta algblomning på somrarna. Fisket ska minska mängden alger.

Algblomningen beror bland annat på för mycket växtplankton i sjön. För att få ordning på ekosystemet i sjön behöver vi få bort en del av småfisken som äter upp djurplanktonen (det är djurplanktonen som behövs för att äta upp växtplanktonen).

Vill du ha fisk?

Kom och hämta i dag, i morgon och på onsdag. Den första fisken dras upp ungefär kl 12.00 och det finns fiskare på plats fram till kl 16.00.

Dessutom tar både Nordens Ark och Fågelcentralen emot fisk som foder. Det som blir kvar rötas och blir till biogas.

Resultat av förra årets fiske?

I förra årets reduktionsfiske drogs ungefär 6 ton fisk upp. Mängden algblomning var lite mindre i somras och siktdjupet är större än tidigare. Det pågår ett kontrollprogram och vid årsskiftet har vi en utvärdering av arbetet.

Titta på filmen från fisket 2020 för att lära dig mer.

Gädda och abborre.

Rovfiskar som äter annan fisk, som gädda och stora abborrar, sorteras ut från fångsten och slängs tillbaka i sjön igen. Foto: Ida Wendt/Ale kommun.

Små abborrar, små braxen och mört.

Småfisk som äter djurplankton tas upp ur sjön. På bilden syns små abborrar, små braxen och mört. Foto: Ida Wendt/Ale kommun.

Bottenväxter.

Kärlväxter som växer på botten och som kommit med i noten (här två olika arter av nate). Bottenväxter visar att solljuset når ner till botten (minskad grumlighet i vattnet) och hjälper till att binda sedimentet i botten som i sig minskar grumligheten. Foto: Ida Wendt/Ale kommun.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den