Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Detta gäller i Ales förskolor - anpassningar på grund av covid-19

Foto: Mostphotos

Nu börjar höstterminen och vi välkomnar nya och gamla förskolebarn till oss! Eftersom coronapandemin fortfarande pågår måste vi anpassa vår verksamhet.

Detta gäller på alla förskolor:

  • Sjuka barn ska stanna hemma.
  • Sjuka vårdnadshavare/syskon/andra anhöriga får inte gå in på förskolan, inte ens om ni bara är lite snuviga.
  • Om någon i hemmet har covid-19 har ni familjekarantän. Barnen får inte gå till förskolan.

Utöver det är reglerna olika på olika förskolor, eftersom de är anpassade till vad som fungerar på just den förskolan. På en del av våra förskolor får vårdnadshavarna inte komma in alls, utan barnen lämnas och hämtas utomhus. På andra förskolor har vi bestämt hur många vårdnadshavare som får vara i hallen samtidigt. Det sitter skyltar på dörren där det står vad som gäller på just ditt barns förskola. Alla måste följa de här reglerna för att barn och personal ska kunna hålla sig friska.

När ska barn vara hemma från förskolan?

Sjuka barn ska inte vara i förskolan. Ett barn som insjuknar under dagen ska gå hem. Det är alltid medarbetarna på förskolan som avgör om ett barn har sådana symptom på sjukdom att det inte ska vara på förskolan. Om förskolan ringer för att ditt barn är sjukt innebär det att du genast ska hämta ditt barn.

Om vi ringer för att ditt barn är sjukt

Du måste hämta ditt barn snarast om vi ringer och säger att ditt barn är sjukt. Då är risken mindre att någon annan på förskolan smittas, oavsett om ditt barn har covid-19, är förkyld eller har fått någon annan sjukdom.

Ditt sjuka barn kan smitta både andra barn och våra pedagoger. Pedagogerna måste vara hemma vid minsta förkylningssymptom och vi behöver ha varenda medarbetare på plats.

När får barnet komma tillbaka till förskolan?

Informationen om när man räknas som frisk hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kom ihåg att meddela oss senast kl 12.00 dagen innan barnet ska komma tillbaka till förskolan. Detta gäller oavsett vilken sjukdom barnet har haft.

Om barn har symptom utan att vara sjuka

Vi är väl medvetna om att barn kan uppvisa förkylningssymptom exempelvis på grund av allergier. Dessa barn ska inte skickas hem – därför är det bra om du dubbelkollar att förskolan vet vilka allergier ditt barn har och hur de yttrar sig.

Förskola under testväntetiden?

Har du testat dig för coronaviruset? Ditt barn får gå till förskolan medan du väntar på ditt provsvar. Kontakta förskolan för att bestämma hur barnet ska lämnas och hämtas.

Har ni rest utomlands?

Om ni nyligen varit utomlands på resa ber vi er vara uppmärksamma på Folkhälsomyndighetens rekommendationer att alla som reser in i Sverige från länder inom EU och EES samt länder på EU:s lista över undantagna tredje länder ska ta ett PCR-test efter ankomsten till Sverige, oavsett om man har symtom eller inte (gäller ej om ni rest i Norden, barn under 6 år eller om man är fullvaccinerad).

Läs mer här: reopen.europa.eu/sv/ Länk till annan webbplats.

För resenärer från övriga länder finns ytterligare rekommendationer om att testa sig och stanna hemma.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Har du haft covid-19 eller är vaccinerad?

Tänk på att du måste följa regler och rekommendationer även om du har testat positivt för covid-19 och blivit frisk samt om du blivit vaccinerad.

Berätta för oss om barnet har covid-19

Vi vill be dig som vet att ditt barn har covid-19 att berätta det för oss. Då kan vi informera medarbetare och vårdnadshavare om att det finns sjuka personer på förskolan. Vi behöver kunna planera vår verksamhet. Det är också bra för oss att veta om ifall någon i barnets hem har covid-19. Observera att vi inte behöver veta vilken person som är smittad.

När stänger vi en förskoleavdelning?

Om många medarbetare på en förskola är sjuka försöker vi i vanliga fall fördela personal eller ta in vikarier. Då det finns konstaterade fall av covid-19 begränsar det möjligheterna att ta in annan personal.

Det förekommer också att vi behöver stänga en eller flera förskoleavdelningar för att det inte finns personal.

Ibland kan vi behöva be vårdnadshavare som är föräldralediga eller permitterade att ändra vilken tid barnen är på förskolan eller att ha sina barn hemma en begränsad tid.

Särskilda regler för den som har covid-19

Covid-19 räknas som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Därför gäller särskilda regler för hur den som är smittad av covid-19 ska göra. Till exempel måste man medverka vid smittspårning. Det innebär bland annat att man antingen själv informerar dem man varit i nära kontakt med eller att Smittskydd Västra Götaland informerar dem.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den