Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Klimatsmarta måltider i Ales skolor

Skolorna i Ale satsar på att få eleverna att äta mer vegetarisk mat. Det gör man bland annat genom att placera de vegetariska rätterna först och genom att utveckla nya recept i elevernas smak.

- Vi försöker uppmuntra eleverna att våga prova det klimatsmarta alternativet. Vi jobbar också mycket med att maten ska se trevlig ut när den läggs upp, säger Helena Magnusson som är köksmästare på Aroseniusskolan.

För att utveckla skolmaten har personal från de olika skolköken har haft workshops där de har kunnat dela med sig av goda idéer och utveckla nya recept tillsammans.

Fakta om hur vi jobbar med skolmaten

  • All mat i skolan är näringsberäknad och följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Det är självklart viktigast att barnen får den näring och den energi de behöver för att klara av skoldagen.
  • Alla verksamheter i Ale kommun arbetar utifrån våra miljömål. Där ingår att maten ska vara klimatsmart, vilket exempelvis innebär att minimera matsvinnet och arbeta för att servera klimatsmarta rätter.
  • I skolorna i Ale får eleverna välja mellan två rätter, varav ofta ett är vegetariskt och ett är kött/fisk. Kan dock förekomma avvikelser under coronapandemin.
  • Eleverna är med och påverkar matsedeln genom matråd. Många elever uppskattar valfriheten och tycker att det är viktigt med klimatsmart mat.

Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider

En del av omställningen mot mer klimatsmarta måltider i Ale är ett resultat av att man deltog i projektet Klimatkliv för offentliga måltider. Syftet med projektet var att öka kompetens, medvetenhet och engagemang kring måltiders klimatpåverkan och hur måltiders klimatavtryck kan minskas.

- Det har gett oss massa inspiration. Vi har fått ett stort nätverk av andra kommuner som har varit delaktiga i detta och kunnat utbyta tips och trix, säger Linda Nilsson, enhetschef kost.

Här kan ni läsa mer om projektet på måltidsverige.se Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den