Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Kommunen tar över ansvar för returpapper

Man slänger tidningar på återvinningscentral

Foto: Scandinav

Sedan första januari ligger det på kommunen att samla in och återvinna tidningar och reklam, detta efter nya bestämmelser från regeringen.

Ansvaret att samla in och återvinna returpapper har tidigare legat på producenterna, som via branschorganisationen FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) hämtat upp och återvunnit returpappret från återvinningsstationerna. Efter ett regeringsbeslut 2020 ska ansvaret nu i stället ligga på kommunerna. I Ale kommun kommer förändringen inte påverka dig som kommuninvånare nämnvärt. Återvinningsstationerna kommer finnas kvar som tidigare och om containrarna är fulla kommer det även fortsättningsvis vara FTI man kontaktar. Skyltar med kontaktuppgifter finns uppsatta på återvinningscentralerna.

– Vi vill att man som kommuninvånare påverkas så lite som möjligt av förändringen och att man fortsätter sortera och slänga sitt returpapper på återvinningsstationerna, säger Carina Åberg, renhållningschef i Ale kommun.

500 ton årligen

Och vad är det då som kastas? Enligt stickprov är det mesta som hamnar i återvinningsbingarna reklam, inte tidningar. Och det är inga små mängder vi talar om, bara under 2020 samlades 370 ton returpapper in på återvinningsstationerna jämte 130 ton från verksamheter och flerbostadshus. Om man som kommuninvånare vill dra sitt strå till stacken och minska sin klimatpåverkan kan det vara en god idé att vara mer återhållsam i att ta emot reklam, säger Carina Åberg.

– Vi har sett att en stor del som lämnas i containrarna för returpapper inte är tidningar utan reklam, vilket vi tycker är onödigt i det digitaliserade samhället vi lever i. Om man sätter upp en ”Nej tack till reklam” skylt på sin ytterdörr minskar man mängden papper som man själv behöver ta till återvinningen och samtidigt gör man en insats för miljön, säger Carina Åberg.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den