Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Det här gäller i Ales förskolor

Barnjackor hänger på krokar.

Foto: Mostphotos.

Så här arbetar vi i förskolorna i Ale kommun utifrån nu gällande restriktioner och rekommendationer.

Smittspridningen är hög i hela landet och också i Ale är förskolorna kraftigt påverkade med många sjuka barn och medarbetare. Som vanligt gäller att man ska hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk.

Stängning av avdelningar/förskolor

På grund av personalbrist eller stor spridning av smitta bland barnen måste vi ibland måste stänga en eller flera avdelningar, eller en hel förskola.

Därför har vi beslutat att rektor ska ha möjlighet att ha begränsat öppethållande på sina förskolor i stället för att stänga helt. Det kan innebära att vi slår ihop avdelningar, slår ihop med en förskola i närheten eller har begränsade öppettider på förskolan.

Vi ska självklart undvika smittspridning så mycket som möjligt. Förändringar för barn och personal bedöms med hänsyn till både smittläge och bemanningsläge.

Samhällsviktig tjänst eller annat skäl

Många har arbeten där man bidrar med det som får samhället att fungera. En del har också andra skäl att behöva förskola som gör det nödvändigt att erbjudas plats. I detta läge behöver alla vårdnadshavare bedöma sina behov och möjligheter. Ett stort förtroende för varandras bedömningar är av största vikt - vi tror på att alla bidrar så gott det går. Ni behöver alltså inte lämna in något intyg från arbetsgivaren eller liknande.

Schema

Det är extra viktigt att ni lägger in förändringarna i barnens schema så fort som möjligt. Vi använder det för att bedöma möjligheterna till öppethållande för kommande dag.

Testning

Förskolebarn behöver inte testas utan ska stanna hemma om de är sjuka.

Familjekarantän

Förskolebarn ska vara hemma om någon i hushållet har testat positivt med PCR-test.

Förskolebarn bör vara hemma om någon i hushållet har testat positivt med snabbtest/antigentest.

När skickar vi hem barn?

Barn med förkylningssymptom ska generellt inte vara på förskolan. Ibland har barn i förskoleåldern lätta förkylningssymptom som snabbt går över. Då behöver man inte vara hemma från förskolan eller dagbarnvårdaren. Det kan till exempel handla om en enstaka hostning eller att näsan rinner efter att man varit ute. Då ska personalen vänta lite och se om besvären verkar fortsätta innan man skickar hem barnet.

Barn kan naturligtvis ha förkylningssymptom utan att ha sjukdomen covid-19 men ändå vara sjuka. Då gäller samma rutiner som vanligt – om personalen anser att barnet är nedsatt och mår dåligt ska barnet inte vara på förskolan. Då skickar vi hem barnet.

Återgång till förskola efter sjukdom

Ditt barn kan gå tillbaka till förskolan när barnet är friskt och har ett gott allmäntillstånd. De sista två dygnen innan barnet kommer tillbaka ska barnet man vara feberfritt och känna sig återställd. Lätta symptom på förkylning får finnas kvar. Meddela oss senast kl 12.00 dagen innan barnet ska komma tillbaka.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den