Länk till startsidan

Separation och skilsmässa

Ibland kan det behövas utomstående, professionell hjälp för att hitta vägar ur svårigheterna – både om man funderar på att skiljas eller redan har bestämt sig.

Skilsmässa – att gå skilda vägar

Om ni har bestämt er för att gå skilda vägar, oavsett om niär gift eller sammanboende, följer ofta en kaotisk tid där många praktiska beslut ska tas, i synnerhet om det finns barn i familjen. Skilsmässa eller separation där barn är inblandade kan ibland leda till konflikter om vårdnad, boende och umgänge. Om ni som föräldrar inte kan komma överens finns det stöd och hjälp att få från familjerätten för att komma vidare.

Har ni inga barn och gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela dom så snart som möjligt. Om ni vill kan ni få betänketid innan ni skiljer sig.

Om ni har hemmavarande barn under 16 år, eller om en av parterna inte vill skiljas, blir det alltid betänketid.

Familjerådgivning

Familjerådgivningen hjälper makar, sambor och familjer som har problem och svårigheter i sina parförhållanden eller andra nära relationer. På frivillighetens grund erbjuder vi samtal till er som vill få det bättre i er relation, övervinna tveksamheter eller avsluta ert förhållande.

Familjerådgivning

Samarbetssamtal för att komma överens om barnen

Föräldrar är välkomna att beställa tid för samarbetssamtal hos familjerätten för att komma fram till gemensamma lösningar om barnens boende, umgänge med mera. Föräldrarna kan få hjälp med att skriva avtal om vårdnad om barn, boende, umgänge och fördelning av kostnader vid umgängesresor. För att avtalen ska godkännas ska innehållet i avtalen vara till barnens bästa.

Ansökan om samarbetssamtal (blankett) Pdf, 992 kB.

Kontakta familjerättsenheten

Kontakta familjerättsenheten om du har frågor som handlar om möjligheten för föräldrar och barn att få hjälp när man har svårt att samarbeta om barnen. Vi kan även svara på frågor om lagen som handlar om vårdnad, boende och umgänge och hur man gör om man måste gå till domstolen för att man inte överens om barnen.

Du når familjerätten på telefon 0303-70 30 00 eller e-post kommun@ale.se. under telefontiden på tisdag–fredag kl 08.30­–09.30.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Fick du hjälp av informationen på sidan?Godkännande av datalagring (obligatorisk) * (obligatorisk)
Godkännande av datalagring (obligatorisk)

Uppdaterades: 31 januari 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen