Missbruk och beroende
Du kan vända dig till socialtjänsten om du, eller någon du känner, har problem med alkohol, narkotika eller spel. Du eller den du känner kan få hjälp, stöd och rådgivning enligt socialtjänstlagen (SoL). I vissa fall kan det bli fråga om tvångsåtgärder enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).
Socialmedicinsk mottagning
Känner du att din alkoholkonsumtion ökar, eller att du inte kan sluta med droger själv? På socialmedicinska mottagningen kan du få både medicinsk hjälp och psykosocial behandling. Vi samarbetar med Västra Götalandsregionen och Ale praktiken vårdcentral.
Oftast vänder du dig till oss när du själv tycker att du behöver hjälp, men en del personer kommer till oss till exempel via socialtjänsten.
Medicinsk hjälp
Vår sköterska hjälper dig med över-vakade drogtester, utandningsprover, provtagning för analyser till laboratorier, spärrmedicinering och samtalsstöd. Sköterskan kan även hjälpa till i kontakt med till exempel din läkare.
Psykosocial behanding
Hos våra kuratorer kan du både få individuella samtal och KBT-inspirerad gruppbehandling mot skadligt bruk eller beroende i grupp.
De individuella samtalen anpassas efter dina behov och önskemål.
Kuratorerna erbjuder också stöd i grupp för anhöriga.
Kontakt och ansökan
Du kan ringa direkt till våra kuratorer som arbetar med missbruk och beroende för rådgivning och boka samtal med dem. Dessa samtal är kostnadsfria. Behöver du fler tillfällen, hjälper vi dig att ansöka om bistånd hos socialtjänsten.
Rådgivningstelefon 0303-70 42 84
E-post socialmedicin@ale.se
Även du som anhörig kan ringa till rådgivningstelefonen för att få hjälp, stöd eller råd.
Beslut om hjälp och behandling
Så fort som möjligt träffar du en socialsekreterare som kartlägger din livssituation. Sedan får du ett beslut om du kan få hjälp och vilken hjälp du kan få. Om du inte är nöjd med ditt beslut kan du överklaga det.
Allt bistånd enligt SoL sker på frivillig väg. Uppgifter som du lämnar till oss omfattas av sekretess.
Orosanmälan
Är du orolig för någon i din omgivning kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten. En orosanmälan kan göras både muntligt och skriftligt. Vill du som anmäler vara anonym behöver du tänka på att inte uppge ditt namn.
När socialtjänsten tar emot en orosanmälan tar vi alltid kontakt med personen som orosanmälan gäller.
Så gör du en orosanmälan
Du kan kontakta vuxenenheten via Ale kommuns kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00.
Du blir då kopplad till en handläggare som hjälper dig med rådgivning och tar emot din anmälan.
Du kan också göra en orosanmälan via vår e-tjänst
Orosanmälan via e-tjänst Länk till annan webbplats.
Detta händer efter en orosanmälan
När vi fått in en orosanmälan utreder vi inom socialtjänsten om personen vill ansöka om hjälp eller om det finns skäl för tvångsvård enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Om personen inte ansöker om hjälp och vi bedömer att det inte finns skäl för tvångsvård avslutas hanteringen av orosanmälan.
På grund av sekretess kan vi inte återkoppla till dig som har anmält. Det är viktigt att du tar kontakt med socialtjänsten på nytt om din oro kvarstår eller uppstår igen.
Kontakt
Socialmedicinsk mottagning
Rådgivningstelefon
Telefon 0303-70 42 84
E-post socialmedicin@ale.se
Telefontider
Måndagar kl 8.30-9.00
Onsdagar kl 13.00-13.30
Fredagar kl. 11.30-12.00
Hitta hit
Norra Klöverstigen 4–6, Nödinge
Uppdaterades: 27 september 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen