Länk till startsidan

Bostadslös

Det är upp till dig själv att ansvara för och hitta en lösning för din boendesituation. Socialtjänsten har inget generellt ansvar att ordna boende till bostadslösa och förmedlar heller inga lägenheter eller rum.

Om du riskerar att bli bostadslös

Om du riskerar att bli bostadslös (stå helt utan tak över huvudet) är det viktigt att du söker bostad brett. Det innebär att du ska söka alla boendeformer, som exempelvis

  • Sängplats
  • Rum
  • Vandrarhem
  • Stugboende
  • Lägenhet
  • Hus

Nätverk

Det är också viktigt att du ser över alla vägar och utnyttjar ditt kontaktnät till att hitta bostad. Att tala om för vänner och bekanta att du söker bostad kan vara till hjälp.

Dokumentera ditt bostadssökande

Skriv ner alla hyresvärdar och annonsörer som du har varit i kontakt med och dokumentera

  • Hur du kontaktade dem
  • När du kontaktade dem
  • Det svar du har fått

Spara alla anmälningar och svar du har fått. Det är viktigt för att du ska kunna visa vad du har gjort för att själv försöka ordna en bostad om du skulle behöva ansöka om stöd med boende från socialtjänsten.

Vräkningsförebyggande

Vi har startat ett team som kommer arbeta vräkningsförebyggande. Teamet kommer arbeta aktivt för att förebygga avhysningar, detta som ett led i att motverka hemlöshet. Att ha ett tryggt förstahandsboende kostar samhället mindre inom många områden, ekonomiskt såväl som att det minskar risken för den enskilde personen att drabbas av psykisk ohälsa eller andra problem.

Vi som arbetar vräkningsförebyggande jobbar med tidiga insatser så att du som hyresgäst kan behålla ditt hyreskontrakt och bo kvar. När vi får kännedom om att en hyresgäst riskerar att bli av med sitt boende så jobbar vi uppsökande och erbjuder råd och stöd till hyresgästen. Det kan handla om obetalda hyresfaturor, återkommande störningar, vanvård eller andra oegentligheter.

Du kan komma i kontakt med det vräkningsförebyggande teamet via kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00 eller e-post vft@ale.se.

Du kan också skicka brev till oss:

Ale kommun
Kontaktcenter/VFT
449 80 Alafors

Budget- och skuldrådrådgivning

Att ha skulder försvårar dina möjligheter att få ett hyresavtal med de flesta hyresvärdar. Därför är det viktigt att du får ordning på din ekonomi. Du kan få hjälp av en budget- och skuldrådgivare med att strukturera din ekonomi och även ansöka om skuldsanering.

Budget- och skuldrådgivning har telefontid måndag till torsdag varje vecka kl 08.30 till 09.30. Ring Kontaktcenter på 0303-70 30 00 och be om att bli kopplad till budget- och skuldrådgivare. Om du hellre vill bli kontaktad så kan du skicka e-post till kommun@ale.se med dina kontaktuppgifter och en kort beskrivning av ditt ärende, så hör vi av oss så snart som möjligt.

Mer information om budget och skuldrådgivningen i Ale kommun

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 14 maj 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen