Faderskap och föräldraskap
Om föräldrarna inte är gifta med varandra när ett barn föds måste faderskap eller föräldraskap fastställas. Anledningen är främst att barnets juridiska rättigheter ska tas tillvara.
Varför ska föräldraskap fastställas?
Att fastställa föräldraskapet är lagstadgat då barnet har rätt att få uppgifter om sitt biologiska ursprung. Det innebär att ni som ogifta föräldrar är skyldiga att medverka i utredningen. Om detta inte fastställs genom bekräftelse kan det bli aktuellt med att det fastställs i domstol.
Om barnet ska ha den andre förälderns efternamn kan namnet inte registreras förrän faderskapet eller föräldraskapet är fastställt. Det är bland annat därför viktigt att detta fastställs så tidigt som möjligt. Utredningen kan påbörjas före barnets födelse.
Digital föräldraskapsbekräftelse
Du kan bekräfta föräldraskap via e-tjänst på Skatteverkets webbplats. Det innebär att ogifta, nyblivna föräldrar som är folkbokförda i Sverige kan registrera föräldraskap via sin dator eller mobil de första 14 dagarna efter barnets födelse. Det är även möjligt att anmäla gemensam vårdnad i denna e-tjänst. Bekräftelsen är viktig då det gör att barnet juridiskt knyts till den förälder som inte fött barnet.
Bekräfta att du blivit förälder, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har ni inte bekräftat faderskap-/föräldraskapet inom 14 dagar efter barnets födelse behöver ni boka tid hos familjerätten. Om ni är sambos och övertygade om att barnet är ert gemensamma bokar ni en tid via e-tjänst.
Om ni inte är folkbokförda på samma adress eller om det finns osäkerhet kring barnets andra förälder, kontaktar ni familjerätten under telefonrådgivningen: tisdag, onsdag, fredag kl. 8.30-9.30 och torsdag 13.00-14.00 via Kontaktcenter 0303-70 30 00.
Familjerätten kan utreda föräldraskapet
Du behöver kontakta familjerätten om
- Modern och partnern inte bor tillsammans
- Modern och partnern är inte oöverens om faderskapet
- Modern eller partnern önskar att kommunen gör en rättsgenetisk undersökning (DNA)
- Modern är ensamstående och har inseminerat sig i eller utanför Sverige.
Familjerätten kan kontakta modern
Efter att barnet är fött skickar Skatteverket meddelande till kommunen om inte föräldraskap fastställts hos Skatteverket inom två veckor. En handläggare på familjerätten kontaktar då modern per post för att påbörja processen att fastställa faderskap/föräldraskap.
Vid mötet för föräldraskapsutredning kan faderskapet bekräftas direkt och då kan ni göra en anmälan om gemensam vårdnad
- Föräldraskap ska fastställas i den kommun där modern är folkbokförd vid barnets födelse.
- Kontrollera att du är folkbokförd i Ale kommun på Skatteverkets webplats.
- Ni som föräldrar kan påbörja föräldraskapsutredningen innan barnet är fött, från och med cirka två månader innan förlossningsdatum.
- Ni behöver ha med er giltiga legitimationer till mötet för föräldraskapsutredning.
- Om ni är ett par och barnet har tillkommit genom öppen donator där samtycke finns, så behöver ni ha med er dokumenation som styrker samtycke till den assisterade befruktningen.
Utredning kan påbörjas före barnets födelse
Om modern begär att en utredning före barnets födelse godkänns bekräftelsen först när barnet är fött. Det finns ingen uttrycklig skyldighet för att inleda en utredning före barnets födelse men det är en fördel om utredningen kan påbörjas tidigt så att föräldraskapet kan fastställas så snart som möjligt efter barnets födelse.
Kontakta familjerätten
Familjerätten
Telefon kontakcenter 0303-70 30 00
E-post kommun@ale.se
Telefontid
Tisdag, onsdag och fredag kl 8.30-9.30, torsdag kl 13.00-14.00
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Hitta hit
Södra klöverstigen 1, Nödinge
Uppdaterades: 5 februari 2025
Informationsägare: Socialförvaltningen