Länk till startsidan

Fritids

Barn får vara på fritids från förskoleklass och upp till årskurs 6. Fritids kompletterar utbildningen i förskoleklass och skola. I Ale kommun bedrivs fritidshem för elever i årskurs F–3 och fritidsklubb för elever i årskurs 4–6.

Flicka sitter i skogen. Flickan har en arm med dysmeli.

Foto: Victoria Henriksson/Scandinav.

Så här ansöker du

Det är ingen kö till fritids, men du behöver ansöka om en plats för att barnet ska få börja. Om ditt barn behöver fritidshem/fritidsklubb är barnet garanterad plats på det fritids som tillhör barnets skola.

Elever i årskurs F-3 är välkomna till fritidshem om det finns ett behov av barnomsorg och om du har ansökt om fritidshem för ditt barn. Från och med årskurs 4 välkomnas barnen i stället till fritidsklubb. Fritidsklubben har inte morgonverksamhet och stänger kl 17.00 i stället för kl 18.00, när fritidshemmet stänger.

Fritidshemsplatsen avslutas inför höstterminen det år som eleven börjar i årskurs 4. Om barnet önskar delta i fritidsklubbens aktiviteter behöver du som vårdnadshavare ansöka om en plats där.

Elever som går i årskurs 4–6 kan få plats på fritidshem om de har särskilda skäl.

Fritidshem/fritidsklubb, ansökan (e-tjänst) Länk till annan webbplats.
Fritidshem/fritidsklubb, ansökan (blankett) Pdf, 1 MB.

Om du vill att ditt barn ska börja på fritids med start under vecka 28–31 ändras din ansökan så att önskad start blir måndag vecka 32. Det beror på att bara utvalda fritidshem håller öppet för alla barn i kommunen och att våra andra verksamheter är stängda. Om du behöver omsorg under vecka 28–31 ansöker du om det separat via blankett.

Ansök om sammanslagen förskola/fritidshem under sommarveckorna 28-31

Under sommarveckorna slås flera av våra förskolor och fritidshem ihop och i år (2024) håller de sammanslagna verksamheterna till i Älvängen. Om ditt barn behöver omsorg under sommarveckorna behöver du:

  1. Ansök om sammanslagen förskola eller sammanslaget fritids beroende på ditt barns ålder. Vi önskar ha din ansökan senast 2024-04-30.
  2. Mejla intyg till bilaga.ansokan@ale.se inom 10 dagar från det att du ansökt, dock senast 10 maj. Intyget ska stärka arbete eller studier. Utan intyg avslås ansökan.
  3. När din plats har beviljats och placeringen är klar får du förfrågan om att besvara ett lovschema i Skola24 för fritids eller temporärt schema i IST Home Skola (Lämna och Hämta) för förskola.

Förskola, Fritids ansökan (e-tjänst) Länk till annan webbplats.
Intyg om arbete (blankett) Pdf, 231 kB.

Vad är fritidshem och fritidsklubb?

Fritidshem

För elever som går i årskurs F-3 behöver det finnas ett behov för att barnet ska få vara på fritidshemmet. Behovet styrs av vårdnadshavarens sysselsättning och styr även hur många timmar per vecka som barnet får vara på fritidshemmet. Fritidshemmet är öppet kl 06.00-18.00 och är förenat med en månadsavgift för dig som förälder.

Fritidsklubb

Alla elever i årskurs 4-6 är välkomna till fritidsklubben oavsett vårdnadshavares sysselsättning. Fritidsklubben är öppen från skoldagens slut och fram till klockan 17.00 (ingen morgonomsorg). Fritidsklubben innebär en terminsavgift för dig som vårdnadshavare.

Fritidsklubb

Avgifter och regler

Det finns regler för hur och när du får lämna ditt barn på fritids och platsen är förenad med en avgift.

Regler och avgifter för fritids, förskola och pedagogisk omsorg

Säga upp plats

När du inte längre har behov av fritids säger du upp barnets plats. Uppsägningstiden är 30 dagar. Tänk på att ni som vårdnadshavare behöver säga upp platsen var och en för sig om ni bor på olika adresser.

Säga upp barnets plats (e-tjänst) Länk till annan webbplats.

Du betalar för platsen under hela uppsägningen oavsett om platsen används eller inte. Om tiden mellan två placeringar är mindre än 90 dagar behöver du även betala för den lediga perioden.

Börja på fritids efter sommaren

Fritids öppnar vecka 32 men skolan börjar först cirka två veckor senare. Den första tiden kan det vara blandade åldrar i fritidsgrupperna beroende på hur många barn som är tillbaka efter sommarlovet.

Särskilda behov och specialkost

Om ditt barn är i behov av särskilt stöd för sin utveckling behöver du mejla in ifylld blankett som bilaga till din ansökan om barnomsorg (sista steget i e-tjänsten för ansökan om barnsomsorg), för att barnet ska kunna erbjudas plats där barnets behov bäst kan tillgodoses.

Bilaga ansökan om barnomsorg - särskilda behov (blankett) Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Om ditt barn är allergisk behöver du också informera oss om eventuell specialkost. Det anmäls före placeringsstart via vår e-tjänst

Anmäl specialkost (e-tjänst) Länk till annan webbplats.

Avanmäl specielkost (e-tjänst) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra fritidshem/fritidsklubbar

I Ale kommun finns det fritidshem/fritidsklubb kopplat till respektive skola, även fristående skola har eget fritidshem. Ditt barn är garanterad plats på fritidshemmet/fritidsklibben som tillhör barnets skola, om du har ett behov av fritids och ansöker om det.

Alafors

Bohus

Nol

Nödinge

Skepplanda

Surte

Älvängen

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 11 juni 2024
Informationsägare: Utbildningsförvaltningen