Fritidsklubb
Fritidsklubb är en pedagogisk verksamhet för barn i årskurs 4–6 som är öppen efter skolan fram till kl 17.00. Där kan barnet hänga med sina kompisar, prova på olika aktiviteter, få hjälp med läxorna och äta gott mellanmål.
Vem får gå på fritidsklubb?
Alla elever i årskurs 4–6 får vara på fritidsklubben om vårdnadshavaren ansöker om det, oavsett vad du som vårdnadshavare har för sysselsättning. Fritidsklubben är frivillig och det är du som vårdnadshavare som avgör när och hur ofta barnet ska vara där - på skolveckornas eftermiddagar, bara på loven, eller både och. Du behöver ansöka om plats på fritidsklubben även om ditt barn har haft fritidshem i årskurs 3.
Skolans läroplan gäller inte för fritidsklubben (som för fritidshemmet) utan aktiviteterna anpassas till vad barnen som går där vill göra. till exempel spela spel, pyssla, läsa läxor, röra på sig och vara med på utflykter.
Öppettider
Fritidsklubben har öppet från skolans slut till kl 17.00.
Under lov har fritidsklubben öppet kl 09.00–17.00, förutom vecka 28–31 då fritidsklubben har stängt.
Så här ansöker du
Barnomsorg under veckorna 28–31
Om du behöver barnomsorg under veckorna när fritidsklubben är stängd behöver du göra en särskild ansökan om sammanslaget fritids i e-tjänsten. Under sommarveckorna är avgiften samma som för fritidshem.
Vad kostar fritidsklubb?
Kostnaden beror på hur länge och vilka tider du behöver ha ditt barn på fritidsklubben.
- Efter skolans slut fram till kl 17.00 är kostnaden 1 000 kr per termin.
- Efter skolans slut fram till kl 17.00 samt på skollov (kl 09.00-17.00) är kostnaden 1 900 kr per termin.
- Bara på skollov kl 09.00-17.00 är kostnaden 1 000 kr per termin.
Terminsavgiften debiteras per kvartal. Avgiften inkluderar måltider, utflykter och all den verksamhet som erbjuds.
Alternativ till fritidsklubb
Om ditt barn behöver särskilt stöd i sin utveckling ansöker du om plats på fritidshem på grund av särskilda skäl.
Du ansöker i e-tjänsten om placerings i fritidshem och ansökan ska kompletteras med blankett ”Ansökan om fritidshem på grund av särskilda skäl”.
Alla inkomna ansökningar utreds och särskilt beslut behöver fattas om placering. Om fritidshemsansökan beviljas, är det avgiften för fritidshem som gäller.
Säga upp plats
Uppsägning av plats görs minst en månad före brytdatum eller terminsslut. Om uppsägningen
görs senare debiteras hela nästkommande kvartal. Tänk på att ni som vårdnadshavare behöver säga upp platsen var och en för sig om ni bor på olika adresser.
Du betalar för platsen under hela uppsägningen oavsett om platsen används eller inte. Om tiden mellan två placeringar är mindre än 90 dagar behöver du även betala för den lediga perioden.
Skolskjuts
Barn som inte har fritidshem eller fritidsklubb har möjlighet att ansöka om skolskjuts. Kommunen gör en individuell prövning för varje ansökan där kommunen bland annat bedömer trafikförhållanden och avstånd.
Uppdaterades: 14 mars 2025
Informationsägare: Utbildningsförvaltningen