Länk till startsidan

För dig som är barn/ungdom och utsatt för våld

Att bli slagen, utnyttjad eller kallad för elaka saker är aldrig okej. Här hittar du information om vem du kan kontakta för att få hjälp om någon behandlar dig illa eller får dig att må dåligt.

Våld kan vara många olika saker

Det är aldrig ditt fel om någon behandlar dig illa och du kan alltid få gratis hjälp av en vuxen. Våld kan innebära många olika saker och här är några exempel:

Fysiskt våld

Exempelvis att någon slår dig, kastar saker på dig eller på andra sätt gör så att du får skador på kroppen.

Psykiskt våld

Exempelvis att någon kallar dig för elaka saker, skämtar om dig fast du bli ledsen eller säger att du är värdelös.

Sexuellt våld

Exempelvis att någon tar på dig på ett sätt som inte känns bra, tvingar dig att ta på dem, tvingar dig att se på porr eller tvingar dig att skicka foton eller filmer av dig själv. Det kan även vara att du får saker eller pengar om du gör dessa saker. Det kan också handla om att någon låtsas vara en person i din ålder för att få dig att göra saker eller skicka bilder även om du inte egentligen vill. På UMO:s webbplats kan du läsa mer om vad sexuella övergrepp och trakasserier innebär.

Digitalt våld

Exempelvis att någon kontrollerar vad du gör på din telefon, att någon delar bilder på dig utan lov på nätet eller skickar elaka meddelanden till din telefon eller i sociala medier.

Hedersvåld

Om din familj försöker att kontrollera dig på olika sätt exempelvis genom att inte låta dig umgås med vilka vänner du vill, ha på dig de kläder du vill ha eller genom att försöka gifta bort dig.

Andra former av våld

Det finns också andra former av våld. Det handlar exempelvis om att inte få mat när du är hungrig, medicin när du är sjuk, inte få träffa kompisar eller gå till skolan. Det kan även handla om att någon hotar med att något ska hända dig eller någon annan om du inte gör som de säger.

Viktigt att tänka på om du blir utsatt för våld

Det är aldrig ditt fel och du behöver inte skämmas för det som har hänt.
Det finns alltid någon vuxen som kan hjälpa dig. Du kan exempelvis prata med en lärare, kurator, skolsköterska, en annan vuxen du litar på eller någon av de som vi tipsar om.

Det är bra att spara bilder på dina skador, meddelanden och screenshots på sådant som skickas till dig i sociala medier. Tänk på att den som skadar dig inte ska kunna komma åt det du sparar.

Här kan du få hjälp

Socialtjänsten

Hos socialtjänsten kan du prata med en vuxen och berätta om någon är våldsam mot dig. De kan sedan hjälpa dig för att du ska slippa bli utsatt för våld och istället kunna känna dig trygg.

Dagtid telefon 0303-70 30 00.
Kvällar och helger Socialjouren i Göteborg, telefon 031-365 87 00.

Fältassistenter

Fältassistenterna (fältarna) är personer som arbetar med att hjälpa dig som är barn eller ungdom och som behöver prata med någon vuxen. De finns på olika ställen såsom skolor och ungdomsgårdar, men du kan också chatta eller ringa till dem.

Kontaktuppgifter till Ales fältare

Chatta med fältarna i Fältchatten

Ale ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen är din mottagning. Här kan du som är upp till 24 år ställa frågor, bolla funderingar, berätta svåra saker, få råd, stöd och hjälp. På UM finns kuratorer, sjuksköterskor, barnmorskor och läkare.

Drop-in tisdagar kl 15.00-17.00. Svenstorpsvägen 1 i Älvängen

Telefon 010-473 38 70.

Du kan träffa ungdomsmottagningen digitalt via ett videomöte. Du kan ofta hitta en tid snabbt. Boka digitalt besök Länk till annan webbplats.

Ale ungdomsmottagning Länk till annan webbplats.

BRIS – Barnens Rätt i Samhället

Hos BRIS jobbar erfarna vuxna som du kan ringa eller chatta med anonymt om saker du känner att du behöver prata om. Det behöver inte bara handla om våld utan kan även vara andra frågor som du funderar över.

Telefon 116 111

Du kan också skicka e-post till eller chatta med en kurator hos BRIS Länk till annan webbplats..

Tjejjouren Väst

Tjejjouren Väst är till för dig som identifierar dig som tjej och vill chatta anonymt med någon. De har även en app som du kan ladda ner till din telefon som heter Stella.

www.tjejjourenvast.se Länk till annan webbplats.

Unga relationer

På Unga relationers webbsida finns information och stöd till dig som är under 20 år och är utsatt för våld, dig som är kompis till någon som är det eller dig som själv är våldsam mot någon.

www.ungarelationer.se Länk till annan webbplats.

Här kan du få hjälp

Kurator

Telefon 0303-70 37 74 eller 0704-32 00 28
E-post elinor.gandee@ale.se

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 14 maj 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen