Länk till startsidan

För dig som är vuxen och utsatt för våld

Det finns alltid hjälp att få om du är utsatt för våld. Här har vi samlat information om det stöd som finns inom både kommunen och hos andra organisationer och myndigheter.

Olika former av våld

Våld kan ta sig uttryck på många sätt och det är aldrig ditt fel, även om personen som utsätter dig för våldet kan försöka få dig att tro det.

Fysiskt våld

När någon direkt eller indirekt gör så att du får skador på din kropp. Det kan vara allt från slag, att få saker kastade på sig eller bli knuffad så att du ramlar

Psykiskt våld

När någon får dig att må dåligt genom det de säger eller sättet de beter sig mot dig. Det kan exempelvis vara att någon kallar dig för elaka saker, ignorerar dig eller är hånfull mot dig. Likaså att någon hotar med att saker ska hända dig eller andra om du inte gör som de vill.

Sexuellt våld

När någon tvingar dig att utföra sexuella handlingar du inte samtycker till. Det kan handla om allt från att sprida nakenbilder på dig till att tvinga dig att ha sex när du inte vill. Det kan även handla om att du får saker eller pengar i utbyte mot sexuella tjänster

Hedersvåld

Om din familj eller släkt försöker att kontrollera dig på olika sätt. Det kan exempelvis handla om att du på olika sätt begränsas från att göra som du själv vill när det gäller förhållanden, arbete, utbildning eller klädval.

Digitalt våld

Exempelvis att någon kontrollerar vad du gör på din telefon. Eller att någon delar bilder på dig utan lov på nätet eller trakasserar dig med meddelanden till din telefon eller i sociala medier.

Ekonomiskt våld

När någon tvingar dig att använda dina pengar på ett sätt som du inte själv önskar. Eller har kontrollen över din ekonomi genom att exempelvis inte låta dig ha ett bankkonto.

Försummelse

När den eller dem som du är beroende av hjälp ifrån för att klara av att tillgodose dina behov undanhåller dig hjälpen. Det kan exempelvis handla om att bli lämnad ensam långa perioder, inte få hjälp att äta eller de mediciner du behöver.

Oavsett vilken typ av våld du är utsatt för så finns det kostnadsfri hjälp att få. Här nedanför har vi samlat några exempel på hjälp.

Viktigt att tänka på om du är utsatt för våld

  • Det är aldrig ditt fel att du blir utsatt för våld och du behöver aldrig skämmas för det som har inträffat.
  • Det finns många som kan hjälpa dig att få stöd för att komma ur den situation du befinner dig i.
  • Om du har möjlighet är det bra att dokumentera eventuella skador, meddelanden och saker du har fått skickat till dig i sociala medier. Tänk dock på att förvara allt så att den som utsätter dig för våld inte kommer åt materialet.
  • Ha en nödplan för vad du ska göra om situationen skulle bli ohållbar eller om du skulle frukta för ditt liv. Du kan hitta många bra tips på www.jamstalldhetsmyndigheten.se, Jämställdhetsmyndigheten Länk till annan webbplats..

Här kan du få hjälp

Krismottagningen Våld i nära relation

Till krismottagningen kan du vända dig för att få stöd och hjälp om du är utsatt eller har varit utsatt för våld i nära relation. På mottagningen arbetar kurator med lång erfarenhet av dessa typer av frågor. Samtalen är kostnadsfria. Vi har tystnadplikt och för inga journaler. Du når krismottagningen via kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00, e-post kommun@ale.se.

Kvinnojouren Vändpunkten

En lokal stödlinje i Kungälv och Ale för dig som är utsatt för våld. Telefon 0303-24 92 50 och 0707-75 94 22. Öppettider vardagar kl 08.00–16.00.

Vändpunkten på Facebook Länk till annan webbplats.

Socialtjänsten

Hos socialtjänsten kan du prata med en vuxen och berätta om någon är våldsam mot dig. De kan sedan hjälpa dig för att du ska slippa bli utsatt för våld och istället kunna känna dig trygg.

Dagtid telefon 0303-70 30 00.
Kvällar och helger Socialjouren i Göteborg, telefon 031-365 87 00.

Polisstationen i Kungälv

Om du är utsatt för någon slags våld i nära relation kan du även kontakta polisen direkt på deras station i Kungälv. Telefon 114 14, akut 112. Adress Ytterbyvägen 25, Kungälv.

Nationella Kvinnofridslinjen

En gratis stödlinje för dig som är utsatt för våld. Telefon 020-50 50 50.

www.kvinnofridslinjen, Nationella Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats.

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

En samlingssida med alla kvinnojourer i Sverige samt möjlighet att chatta med någon om din situation.

ROK, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Länk till annan webbplats.

Terrafem

Flerspråkigt nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld. Telefon 020-52 10 10, vardagar kl 09.00–18.00.

Terrafem Länk till annan webbplats.

RFSL:s brottsofferjour

RFSL:s brottsofferjour finns för dig som identifierar dig som HBTQI-person och som blivit utsatt för kränkningar, hot eller våld. Telefon 020-34 13 16, torsdagar kl 09.00–12.00.

RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren erbjuder stöd till dig som har blivit utsatt för brott och du kan nå dem på deras gratis stödlinje. Telefon 0709-70 50 50, vardagar kl 09.00–15.00.

Brottsofferjouren Storgöteborg Länk till annan webbplats.

Föreningen ATSUB

Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn för dig som är anhörig till ett barn som har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller om du själv har varit utsatt för det.

Jourtelefon för anhöriga 08-644 21 12

Jourtelefon för dig som har varit utsatt 020-35 63 56

Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn Länk till annan webbplats.

Föreningen Rise

För dig som har blivit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen. Telefon 08-696 00 95. Måndagar kl 20.00–21.00, torsdagar kl 10.00–11.00.

Rise Sverige Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 14 maj 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen