Länk till startsidan

För dig som har utövat eller riskerar att utöva våld

Har du svårt att kontrollera din ilska eller har du någon gång skadat någon i din närhet? Det finns hjälp att få för att lära dig kontrollera dina impulser och förstå varför du agerar som du gör. Oavsett orsakerna till att du har eller riskerar att skada eller kontrollera någon i din närhet så är det viktigt att du söker hjälp och berättar om dina problem.

Fysiskt våld

När du direkt eller indirekt göra så att en annan person får skador på sin kropp. Det kan vara allt från slag, att kasta saker på någon annan eller knuffa någon så att hen ramlar.

Psykiskt våld

När du får en annan person att må dåligt genom det du säger eller sättet du beter dig på. Det kan exempelvis vara att kalla någon för elaka saker, ignorera den andra personen eller vara hånfull. Likaså att hota med att saker ska hända personen eller andra i dennes närhet om personen inte gör vissa saker.

Sexuellt våld

När du tvingar en annan person att utföra sexuella handlingar som hen inte samtycker till. Det kan handla om allt från att sprida nakenbilder till att tvinga personen att ha sex när personen inte vill. Det kan även handla om att erbjuda någon saker eller pengar i utbyte mot sexuella tjänster.

Hedersvåld

När du försöker att kontrollera en annan person i din familj eller släkt på olika sätt. Det kan exempelvis handla om att begränsa personen från att göra som hen själv vill när det gäller förhållanden, arbete, utbildning eller klädval.

Hedersvåld

Digitalt våld

När du kontrollerar vad någon annan gör på sin telefon, delar bilder på en annan person på nätet utan lov. Eller trakasserar någon med meddelanden på telefonen eller i sociala medier.

Ekonomiskt våld

När du tvingar en annan person att använda sina pengar på ett sätt som hen själv inte önskar. Eller kontrollerar ekonomin genom att exempelvis inte låta personen ha ett eget bankkonto.

Försummelse

När du som hjälper en annan person att tillgodose sina behov undanhåller hjälpen från personen. Det kan exempelvis handla om att lämna personen ensam under långa perioder och inte hjälpa personen att få mat. Eller inte ge de mediciner personen behöver.

Här kan du få hjälp

Oavsett vilken typ av våld du har utövat eller riskerar att utöva så finns det erfaren personal som kan hjälpa dig.

Krismottagning våld i nära relationer

Av kommunens krismottagning kan du få råd och stöd om du utövar eller riskerar att utöva våld mot någon i din närhet. Du kan här få hjälp av socionomer med utbildning inom området och lång erfarenhet.

Män som har barn under tre år eller som ska bli förälder erbjuds förtur, liksom även vid akut kris eller när man använt eller blivit utsatt för våld av något slag. Som sökande kan man vara anonym och vi för inga journaler.

Samtalen är kostnadsfria. Du behöver alltså inte betala för att få hjälp hos Krismottagningen våld i nära relation.

Du når oss under kontorstid på vardagar på telefon 0303-23 90 70.

Välj att sluta

En nationell kostnadsfri och anonym telefonlinje för dig som vill ha stöd för att hantera kontrollerande eller våldsamt beteende.

Telefon 020-555 666. Öppettider måndag, tisdag och torsdag kl 08.30–16.00.

www.valjattsluta.se Länk till annan webbplats.

Mansjouren

Till Mansjouren kan du vända dig för att prata om din situation med någon som inte dömer och som kan hjälpa dig att hitta egna lösningar på dina problem.

Telefon 08-30 30 20. Öppettider måndag–torsdag samt söndag kl 12.00–14.00 och 18.00–20.00. Lördagar endast kl 12.00–14.00.

www.mansjouren.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 14 maj 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen