Fortsatt utbildning
Flera studerar inom komvux för att få förkunskaper inför fortsatt utbildning. Nedan finns länkar till webbplatser med information om andra skolformer för vuxna.
Högskola/universitet
Utbildningar inom högskola/universitet är eftergymnasiala och studiemedelsberättigande. De närmsta högskolorna/universiteten är Högskolan Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Trollhättan och Göteborgs universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Till Trollhättan och Göteborg tar du dig lätt med pendeltåg.
På Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se information om ansökan och antagning till högskola/universitet.
På Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta och jämföra utbildningar i hela Sverige och se information om högskoleprovet.
Yrkeshögskola - YH
Inom yrkeshögskolan utbildas du för en tydlig yrkesroll. Utbildningarna är planerade i nära samarbete med näringslivet.
En yrkeshögskoleutbildning utbildar till bristyrken. Teori varvas med praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete). Utbildningarna är eftergymnasiala och är oftast mellan ett och tre år långa. De allra flesta är avgiftsfria och berättigar till studiemedel från CSN.
På den nationella webbplatsen kan du läsa om all aktuell utbildning inom Yrkeshögskolan i Sverige. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nationell yrkesskola - NY
Nationell yrkesutbildning är en utbildningsform som tillhör det offentliga utbildningsväsendet. Pilotverksamheten pågår mellan 2024-2026. I dagsläget vet vi inte om detta kommer att bli en permanent del i utbildningsutbudet. Det påverkar inte dig som studerar under pilotverksamheten.
Utbildningar inom Nationell yrkesskola är på gymnasienivå och bekostas av staten. Det innebär att du söker önskad utbildning direkt till utbildningsanordnaren. Du behöver inte få godkänt från hemkommunen för att studera en utbildning inom Nationell yrkesskola.
Läs mer om Nationell yrkesskola och aktuellt utbildningsutbud. Länk till annan webbplats.
Folkhögskola
Folkhögskolor ger flexibla studiemöjligheter till vuxna studerande. Skolorna ger normalt företräde för äldre och sökande med kort tidigare utbildning. Deltagare med funktionsnedsättning, invandrare och arbetslösa är prioriterade grupper.
Folkhögskolorna har allmänna kurser samt profilkurser inom olika ämnesområden att söka till. Vissa utbildningar på folkhögskolan är eftergymnasiala.
Undervisningen på folkhögskolor kostar ingenting men man betalar en låg avgift per termin för bland annat studiematerial.
Utbildningarna är i de flesta fall studiemedelsberättigande från CSN.
Läs mer om Folkhögskolan här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studieförbund/Bildningsförbund
Ett studieförbund är en organisation som erbjuder mötesplatser för skapande, bildning och kultur och där folkbildning är grunden för verksamheten.
Folkbildning är ett samlingsbegrepp både för studieförbund och folkhögskolor och syftar till att göra kunskap och bildning tillgänglig för alla på ett demokratiskt och jämlikt sätt, utanför den traditionella skolvärlden.
Det finns 9 studieförbund i Sverige
- ABF Sydvästra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Folkuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ibn Rushd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - ett muslimskt studieförbund, som är öppet för alla
- Medborgarskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- NBV - Nykterhetsrörelsens Bildnings¬verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sensus studieförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Studiefrämjandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Studieförbundet Bilda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Övriga konst- och kulturutbildningar
Grundläggande konst- och kulturutbildningar finns inom bildningsförbunden och folkhögskolorna. Högre konst- och kulturutbildningar hittar du inom högskolan.
Övriga konst- och kulturutbildningar är eftergymnasiala och det är fristående (privata) anordnare som bedriver dem. Utbildningarna är en egen utbildningsform med sitt egna upplägg och regelverk. Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar för dem även om de inte är yrkeshögskoleutbildningar.
Du kan till exempel utbilda dig inom dans, musik, teater, konst, film, foto, mode, grafisk design, skrivande eller konsthantverk.
Läs mer om övriga konst- och kulturutbildningar här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arbetsförmedlingens utbildningar
Arbetsförmedlingen erbjuder egna utbildningar och beslutar vem som ska få gå en arbetsmarknadsutbildning.
En arbetsmarknadsutbildning är en kort, yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Samtliga arbetsmarknadsutbildningar och de yrken de leder till vänder sig till alla, oavsett kön. Utbildningen garanterar inte att du får ett jobb, men den förbättrar dina chanser rejält. Utbildningen är oftast från några veckor upp till sex månader, men kan i vissa fall vara längre. Utbildningen är på heltid.
Du behöver vara inskriven som arbetslös hos Arbetsförmedlingen.
Läs mer om arbetsmarknadsutbildning på Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Utbildning & jobb inom myndigheter
Flera myndigheter anställer och grundutbildar sin egen personal. Vanligt är att man då får lön under utbildningstiden.
- Försvarsmakten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kustbevakningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Räddningstjänsten/Brandman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Tullverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Trafikverksskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppdaterades: 11 juni 2024
Informationsägare: Utbildningsförvaltningen