Länk till startsidan

Din studieplan

Vid flera tillfällen i livet kommer du att fatta beslut kring arbete och studier. Vi lever i en värld som ständigt förändras och så även arbetslivet. Som studie- och yrkesvägledare stöttar vi dig som bor i Ale i den processen.

Studieplan mot ett studiemål

Det känns oftast mer motiverande att studera som vuxen om det finns ett mål med studierna. För att nå ditt studiemål på bästa sätt bör du ha en studieplan för dina studier. Ditt studiemål kan mycket väl ändras under studiernas gång av olika skäl. Då behöver du också ändra i din studieplan.

Förbered ditt studiesamtal

Det är alltid bra att komma förberedd till ett möte. Ha dina tidigare betyg tillgängliga. Har du inte gått gymnasiet behöver vi även titta på dina grundskolebetyg. Har du möjlighet att scanna in eller fota av dina betyg och maila dem till oss så gör du det innan studiesamtalet.

Funderar du på ett yrkesval, ta fram en yrkeslista med några intressanta yrken innan ditt studiesamtal, så att det finns något att utgå ifrån. Till din hjälp kan du använda Arbetsförmedlingens intresseguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och/eller SACO:s personlighetstest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du kan få hjälp med dina yrkesfunderingar från Arbetsförmedlingens – Yrken och framtid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Har du hittat något eller några intressanta yrken kan du leta platsannonser för yrkena på Platsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och läsa om vad som krävs för att få jobb inom yrkena. Utbildningsguiden hos Skolveket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan vara en hjälp för dig att hitta rätt utbildning.

Läs om möjligheter till ekonomiskt studiestöd från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Några frågor som är bra att funderas kring innan ett samtal med studie- och yrkesvägledaren.

 • Vad har jag studerat och jobbat med tidigare?
 • Har jag lärt mig något om mig själv i tidigare jobb?
 • Vad jag vill och passar som respektive inte vill och inte passar som?
  Hur ser mitt liv ut just nu? (sysselsättning, familjesituation, hälsa) Finns det tid och utrymme i mitt liv för nytt yrke/studier?
 • Varför vill jag byta yrke och/eller studera?
 • Kan jag tänka mig att flytta för att studera på annan ort eller vill jag studera med pendlingsavstånd, alternativt på distans?
 • Föredrar jag klassundervisning eller distansundervisning eller en kombination
 • Hur många år kan jag tänka mig att studera?
 • När vill jag börja studera?
 • Vill jag studera heltid eller deltid?
 • Hur ska jag försörja mig om jag börjar studera? Kan jag tänka mig att ta lån från CSN?
 • Vad behöver jag mer kunskap om för att kunna göra ett val?

Kontakt med studie- och yrkesvägledare

Du är välkommen att kontakta någon av studie- och yrkesvägledarna via e-post eller telefon för att boka en tid för studiesamtal.
På telefontiden kan du ställa kortare frågor kring studier.
Dan Andersson, telefontid måndag, tisdag och torsdag kl 09.00 – 10.00.
Telefon 0303 – 70 31 39
Per-Erik Lindenau, telefontid tisdag – fredag kl 08.00 – 09.30
Telefon 0303 – 70 33 09

 

Uppdaterades: 14 maj 2024
Informationsägare: Utbildningsförvaltningen