Samstart
Samstart är ett EU-finansierat projekt där Arbetsförmedlingen tillsammans med gymnasieskolorna ska öka möjligheterna för elever med funktionsnedsättning att få en bra övergång från skola till arbetsliv. Projektet drivs för närvarande i cirka 140 kommuner i landet.
Vad händer i Samstart?
Skolans personal identifierar vilka elever som kan vara aktuella och kontaktar Arbetsförmedlingen. Under skoltiden påbörjar arbetsförmedlare, tillsammans med eleven, en planering mot framtida mål och eventuella stödbehov.
Arbetsförmedlingen kompletterar skolans arbete under tiden eleven går i skolan och kan bland annat innefatta:
- Informationsmöten om förutsättningar på arbetsmarknaden
- Individuella planeringssamtal
- Uppföljande besök på en APL-plats i de fall det är aktuellt
När skolan slutar ska eleven känna till vad som händer efter skolan och veta vad nästa steg är. Efter skolans slut samverkar Arbetsförmedlingen med andra delar av kommunen samt arbetsgivare för att underlätta en etablering på arbetsmarknaden.
Vill du veta mer?
Mer information och en film om Samstart finns på Arbetsförmedlingens hemsida: arbetsformedlingen.se/samstart Länk till annan webbplats.
Dyssepodden
DyssePodden handlar om hur det är att ha dyslexi. De delar med sig om erfarenheter, utmaningar och segrar. I ett avsnitt av Dyssepodden pratar Christian Skoog, arbetsförmedlingens projektledare som leder projektet Samstart, om hur projektet skapades och varför det behövs. Han berättar om vilka hinder som finns just nu och hur Samstart kan hjälpa. I poddavsnittet pratar de också om arbetsgivare – hur villiga är de att göra anpassningar, om de behöver mer upplysning om olika funktionsnedsättningar.
Vill du komma i kontakt med oss?
Om du som förälder eller elev önskar få mer stöd i processen kan du fylla i och skicka nedanstående formulär så kontaktar vi dig.
Uppdaterades: 14 maj 2024
Informationsägare: Socialförvaltningen