Länk till startsidan

Att gå på förskolan

När du har ansökt om förskola, fått erbjudande och tackat ja till det är det dags för ditt barn att börja i förskolan. Här får du en inblick i hur en dag på förskolan kan se ut. Häng med!

Inskolning

Någon vecka innan ditt barn ska börja i förskolan hälsar förskolan dig välkommen. Då får du information om förskolan och ett schema för den första tiden som vi kallar för "inskolning".
Inskolningen brukar pågå under ungefär två veckor. Då lär ni känna personalen och de andra barnen på förskolan, samtidigt som personalen och de andra barnen på förskolan lär känna er. Du som förälder är med och det gör att ditt barn känner sig tryggt. När ditt barn känner sig redo att bli lämnad på förskolan är inskolningen är klar.

På förskolan

När du och ditt barn går hemifrån på morgonen behöver du se till att ditt barn har på sig kläder som passar dagens väder, så att barnet kan vara utomhus längre stunder. Du behöver också packa med extrakläder som du lämnar på barnets plats, så att personalen kan hjälpa barnet att byta till rena kläder, om barnet blir blött eller smutsigt. Om ditt barn använder blöjor behöver du ta med dig det också.

När ni kommer till förskolan möts ni av personalen. På så sätt vet personalen vilka barn som är på plats under dagen. Oavsett när ni kommer under dagen så erbjuds ert barn en variation av aktiviteter som ger trygghet och utbildning samt bidrar till arbetsro.

Lek, utveckling och lärande

Under dagen får barnen leka, utvecklas och lära genom olika aktiviteter. I förskolan arbetar både kvinnor och män som är utbildade för att arbeta med barn. De ser till att miljön är trygg, rolig och lärorik och att undervisningen tar vara på barnens intressen och nyfikenhet. Det står i läroplanen som alla förskolor ska följa. När det är möjligt delas barnen in i mindre grupper. Det skapar lugn och trygghet samtidigt som barnen får utrymme för att lära och utvecklas tillsammans. Vissa dagar utforskar barnen förskolans närmiljö. Då besöker de andra trygga platser som t.ex. skogen i närheten.

Mitt på dagen, efter lunch, har barnen vila. Då får barnen sova eller göra en lugn aktivitet, exempelvis läsa bok.

När du hämtar eller lämnar ditt barn på förskolan kan du prata med personalen och ställa frågor eller bara prata om hur barnet har haft det under dagen. Minst en gång per år får du möjlighet till ett utvecklingssamtal med personalen som handlar om hur barnet har det på förskolan, vad de gör och har lärt sig.

Bra att ta med sig

  • Ytterkläder som passar årstidens alla väder
  • Basplagg som tröjor, byxor, strumpor och trosor/kalsonger
  • Blöjor om barnet behöver det

Rutinerna kan variera lite mellan våra olika förskolor, exempelvis sover barnen utomhus på några av våra förskolor. Då behöver du ha med dig en barnvagn till förskolan som ditt barn kan sova i. När du är på inskolningssamtal kommer du att få information om hur allting fungerar på ditt barns förskola.

Specialkost

På förskolan serveras mat vid bestämda tider. Om ditt barn är allergiskt mot något eller behöver specialkost behöver du anmäla det.

Mat och specialkost i Ale

Samordning vid öppning och stängning

Under öppning och stängning kan grupper slås ihop beroende på hur många barn som är kvar. Det kan betyda att du lämnar eller hämtar på en avdelning som inte barnet går på.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 23 oktober 2024
Informationsägare: Utbildningsförvaltningen