Länk till startsidan

Kommunalt dricksvatten

Vi ser till att våra kunder har rent och friskt dricksvatten i kranen, dygnet runt och året runt. När du har använt vattnet leds det bort och renas på ett miljöriktigt sätt.

Vatten från Göteborg och Kungälv

Göta Älv är dricksvattentäkt för Göteborgsregionen och i Ale kommun får vi dricksvatten levererat från både Göteborgs och Kungälvs vattenverk.

Orter med vatten från Göteborg

  • Surte
  • Bohus
  • Nödinge
  • Nol

Orter med vatten från Kungälv

  • Nol
  • Alafors
  • Älvängen
  • Skepplanda
  • Alvhem

Dricksvattnets kvalitet

Det ställs höga krav på vattenberedningsprocessen och att vattnet som vi får levererat till Ale är av god kvalitet. Vi tar vattenprover ute på ledningsnätet och inne hos brukare för att försäkra oss om att vi uppfyller kraven från Livsmedelsverket. För mer information om hur dricksvattenberedningen går till och om dricksvattnets kvalitet, besök gärna Göteborgs stads webbplats respektive Kungälvs kommuns webbplats.

Vattnets hårdhet

Vattnets hårdhet anges i tyska hårdhetsgrader °dH och i Ale kommun är vattenhårdheten vattnet mellan 2,7–3,3 °dH. Det klassas som mjukt vatten vilket innebär att du kan använda den lägsta doseringen för disk och tvätt. Ju mjukare vattnet är, desto mer löddrar tvål och rengöringsmedel.

Använd bara kallvatten till dryck och matlagning

Notera att det endast är kallvatten som räknas som livsmedel, inte varmvatten. I varmvatten kan det finnas en ökad risk för bakterier och förhöjd kopparhalt om du har kopparrör. Ha som vana att alltid spola ur vattnet som stått i ledningarna över natten och efter du varit bortrest.

Genom att alltid ha en karaff med vatten på kylning kan du både spara på vatten och även få gott och väl kylt vatten.

Fel på kommunala VA-anläggningen

Vid fel på den kommunala VA-anläggnigen kan du kontakta VA-verksamheten via kontaktcenter mellan 08:00 till 16:30 på 0303 - 70 30 00 efter kontorstid kan du kontakta SOS Alarm på telefon 031-703 14 37

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 14 juni 2024
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen