Länk till startsidan

Föreningsgalan 2023

Föreningsgalan 2023 genomfördes onsdag 8 mars. Här kan du läsa om alla pristagarna och motiveringarna.

Galan leddes av Emma Mouwitz inför cirka 200 personer i Teatern, Ale Kulturrum i Nödinge. Kvällen innehöll prisutdelningar, uppvaktning av mästare i Ale och kulturstipendiater samt sång och musik av elever från kulturskolan samt Ellen Westlund och Yazan Hason.

Årets prestation

Ahlafors IF herrlag

Ahlafors IF:s herrlag får utmärkelsen Årets prestation för deras avancemang till division 1 och en plats i fotbollens finrum.

En fantastisk prestation och något som verkligen sätter Ale i allmänhet och Alafors i synnerhet på kartan.

Årets ledare

Fredrik Grankvist, Ale Karate Club

Fredrik Grankvist har ett fantastiskt driv. Hans förmåga att anpassa sitt ledarskap till att få alla att trivas och våga prova på nya utmaningar är något att uppmärksamma.

Hans motivation och engagemang syns bland annat genom hans arbete med idrott för 60+. Där har han planerat och genomfört träffar som lett till att berika deltagarnas sociala liv och fått dem att komma igång med träning.

Under pandemin hittade Fredrik nya vägar med alternativ träning för att bedriva verksamheten. Han har även ett stort engagemang för unga där han motiverar till att ha ett aktivt föreningsliv.

Årets eldsjäl

Terese Dahl, Bohus Gymnastikförening

Terese Dahl (Bohus Gymnastikförening) får utmärkelsen Årets eldsjäl för all den tid och energi hon lagt ner i Bohus Gymnastikförening.

Tereses stora engagemang motiverar och inspirerar såväl unga som vuxna i hela Ale kommun och föreningens motto att alla ska ha möjlighet att vara med oavsett förutsättningar, genomsyrar hela hennes arbete.

Terese arbetar bland annat med att utbilda alla unga ledare i föreningen. Hon är en person som verkligen får saker att hända och hon, liksom själva föreningen satsar helhjärtat på att Bohus gymnastikförening ska vara en trygg och välkomnande förening att vara med i oavsett vem du är.

Pär Hummerhielm, Byalaget Ale vikingagård

Pär Hummerhielm (Byalaget Ale Vikingagård) får utmärkelsen Årets eldsjäl för sitt outtröttliga arbete med att anlägga och underhålla Kallarebergets Natur- och kulturstigar i anslutning till Ale vikingagård.

Pär har från grunden skapat en populär och säregen plats för alla Alebor att besöka och gör samtidigt en stor insats för att sprida kunskap om natur och kulturhistoria i Ale genom att både informera och locka folk att upptäcka en tidigare relativt okänd del av Ale. De välbesökta vandringarna som anordnas av Pär är ett tydligt bevis på hur uppskattade stigarna är.

Pär lägger med sitt stora engagemang mycket tid och arbete på att hålla stigarna i ordning och uppfyller alla kriterier för att betecknas som en eldsjäl.

Årets förening

Ale Jennylunds ridklubb

Ale Jennylunds Ridklubb får priset som årets förening. Föreningen är i många avseenden ett föredöme för andra föreningar. Genom alla motgångar som bygget av det nya ridhuset samt pandemin inneburit har föreningen hela tiden sett framåt och kämpat för att upprätthålla verksamheten på en säker och hög nivå vilket de har lyckats med. Ett annat starkt lysande exempel är ungdomssektionen, en sektion som drivs av ungdomar, för ungdomar. Det är ungdomsdelaktighet på riktigt och ett fantastiskt sätt att fostra ungdomarna i föreningskunskap och demokrati. Klubben erbjuder en mötesplats för alla med ett häst- och ridintresse och anordnar förutom ridskoleverksamheten även läger, kurser, tävlingar och arrangemang som t.ex. Sveriges största hästloppis.

Det är en bred och omfattande verksamhet som bedrivs på Jennylundsområdet i Bohus och föreningen tar väl hand om såväl ridanläggningen och hästarna som sina medlemmar.

Hederspriset

Bengt Börjesson, OK Alehof

Bengt Börjesson (OK Alehof) med sin allsidighet, har haft många olika roller i OK Alehof genom åren. Han har lagt ner ovärderligt många ideella timmar på föreningen. Noggrann, omsorgsfull och med ett hjärta av guld. En friluftsälskare av stora mått som starkt bidragit och fortfarande bidrar till att OK Alehof är den fina förening som den är. Hederspriset delas varje år ut till en person eller förening som genom sina bestå­ende insatser berikat och gjort ett stort avtryck i Ale. Bengt Börjesson är sannerligen den personen.

Elinor Johnson, Hålanda hembygdsförening

Elinor Johnson (Hålanda Hembygdsförening) är en riktig föreningsmänniska som lägger ner själ och hjärta i allt hon gör. Hon har med stor entusiasm och aldrig sinande energi en drivkraft i att förvalta och ta hand om hembygdsgården i Hålanda. Förutom att vara ordförande i föreningen är Elinor även verksam i styrelsen för Bibliotekets vänner, en förening vars syfte bland annat är att öka läslusten hos barn och unga. Hon initierar och driver olika projekt och samverkar med andra föreningar runt hela Ale. Hederspriset delas varje år ut till en person eller förening som genom sina bestå­ende insatser berikat och gjort ett stort avtryck i Ale. Elinor Johnson är sannerligen den personen.

Kulturstipendiater

Arbetsstipendium Josef Marmkvist

Josef Marmkvist är en konstsmed som byggt upp en egen smedja i Alafors. Med sitt arbete förenar Josef ett personligt, konstnärligt uttryck med ett gediget hantverk. Kultur- och fritidsnämnden vill genom ett arbetsstipendium om 10 000 kr stödja Josef i hans fortsatta arbete och konstnärskap.

Belöningsstipendium Berit Rydstedt Lindegren

Berit Rydstedt Lindegren är keramiker och dekorationsmålare bosatt och yrkesverksam i Alafors. Alla som farit förbi Ahlafors bryggeri och sett den stora ölflaskan monterad i byggnadens hörn har dessutom tagit del av hennes yrkeskunnande – Berit har gjort den gigantiska etiketten.

Berit har även utfört flera stora arbeten bland annat den stora fondmålningen på scenen i Furulundsparken. Hon har regelbundet deltagit i lokala utställningar och är mångårig medlem i Ale Slöjdare. Kultur- och fritidsnämnden vill genom ett belöningsstipendium på 5000 kronor visa sin uppskattning och uppmärksamma Berits mångåriga och fina arbete.

Belöningsstipendium Ronny Schäfer

Ronny Schäfer är ordförande i Ale Riksteaterförening och bosatt i Alafors. Genom ett oförtrutet engagemang arbetar han ständigt för att ge invånarna rika och varierade scenkonstupplevelser med teater, dans och musik i fokus. Kultur- och fritidsnämnden vill uppmärksamma detta fina arbete genom ett belöningsstipendium om 5000 kronor.

Hedersomnämndande Christel Olsson-Lindstrand och Kent Carlsson

Christel Olsson-Lindstrand och Kent Carlsson, kulturföreningen teatervinden får i år ett särskilt hedersomnämnande för deras arbete med sin teateruppsättning Alesnickarna. Alesnickarna är en välsnickrad historia och de duktiga hantverkare som var med och byggde Göteborg. Kultur- och fritidsnämnden vill genom ett särskilt hedersomnämnande visa sin uppskattning och hylla föreningens insats för vårt kulturarv.

Mästare i Ale

  • Emil Levinsson, Ale Trialklubb
  • F17-laget, Surte Bandyklubb/Kareby IS
  • Ellen Sjöberg, Bohus Taekwon-Do
  • Eje Carlsson, Skepplanda Sportskyttar
  • Thomas Pantzare, Skepplanda Sportskyttar
  • Richard Levin Andersson, Skepplanda Sportskyttar
  • Camilla Andréasson, Skepplanda Sportskyttar
  • Gunilla Wallengren, Bohus IF (parafriidrott)
  • Rasmus Gyllenberg, Skepplanda Skytteförening

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 16 maj 2024
Informationsägare: Kommunledningsförvaltningen