Länk till startsidan

Solceller

Med hjälp av solens energi kan du producera både värme och el till ditt hus – miljövänligt och gratis!

solceller på tak

Solel

Med hjälp av solceller på ditt hustak kan du producera egen el. Hur mycket el du kan producera beror på takets riktning och lutning. Optimalt är söderläge med cirka 45 graders lutning. Verkningsgraden varierar men ligger normalt runt 15 procent. En ny solcellsanläggning på 1 kilowatt som är placerad på en oskuggad yta rakt mot söder med 30–50 graders lutning producerar cirka 950 kilowattimmar per år och tar upp en yta av 7 kvadratmeter.

Solel, energimyndigheten.se Länk till annan webbplats.

Solvärme

Med hjälp av solfångare på ditt hustak kan du värma ditt varmvatten eller bidra till husets uppvärmning med solenergi. Ett bra komplement till din huvudsakliga uppvärmningskälla. Om du eldar med ved eller pellets kan solfångare innebära att du slipper elda på sommaren vilket både är bekvämt och miljövänligt.

Bidrag för solenergi

För nätanslutna solcellssystem finns skattereduktion för grön teknik och för installation av solfångare gäller ROT-avdrag. Man kan också få en skattereduktion om 60 öre för varje producerad kWh.

Bidrag för energiåtgärder

 

Vill du ha personlig rådgivning?

Ring oss direkt på 0725 883510 eller mejla till maria.palm@ale.se

Bygglov

Solpaneler är bygglovsbefriade under vissa förutsättningar.

Bygga nytt, ändra eller riva

Solkartan

Här kan du se om det är lämpligt att sätta upp solpaneler på just ditt hustak. Zooma in och klicka på ditt hus så kan du se den uppskattade solinstrålningen under ett år.

Det är byggnader i och runt kommunens tätorter som är beräknade. Landsbygden finns inte med. Det beror på att vi gjorde en laserscanning av våra tätorter 2017. För landsbygden har vi bara Lantmäteriets scanning från 2010. Informationen från den scanningen håller för låg kvalitet och där finns inte heller hus som är byggda efter 2010 med.

Solkartan Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 12 februari 2024
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen