Länk till startsidan

Hundar och katter

Hundar och katter är trevliga sällskapsdjur, men kan ibland ställa till olägenheter för närboende.

katt i knä

Fotograf: Rania Rönntoft/Scandinav

Ditt ansvar som djurägare

Enligt miljölagstiftningen ska husdjur och andra djur som hålls i fångenskap förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer.

Detta innebär att du som djurägare har ansvar för att ditt djur inte stör andra eller orsakar att andra personer blir sjuka.

En hund som skäller under längre perioder eller med täta intervall kan anses orsaka olägenheter för människors hälsa.

Hundar, katter och smådjur, jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Lokala ordningsföreskrifter i Ale

I Ale kommuns lokala ordningsföreskrifter finns regler som gäller för hundar i kommunen. Bland annat får hundar inte vistas på vissa badplatser och lekplatser. Det finns även en bestämmelse om att du inom vissa områden i kommunens tätorter ska plocka upp efter din hund.

Lokala ordningsföreskrifter Pdf, 6 MB.

Oönskade kattbesök på tomten

Det kan upplevas som besvärande när grannars katter kommer in på tomten och använder delar av den som toalett och gräver i rabatter. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens. Om du inte vill ha katter på din tomt får du själv försöka hålla dem borta. Du kan börja med att prata med kattägaren och meddela denna att katten orsakar problem på din tomt.

Hur kan jag som kattägare undvika att min katt stör?

 • Prata med dina grannar om du har en utekatt och fråga dem om din katt upplevs som ett problem. Om dina grannar vet att du vill ta ditt ansvar och att deras synpunkter är välkomna, kan du undvika att onödig irritation byggs upp.
 • Håll katten inomhus. Skaffa gärna ett koppel att använda när du går ut med katten, eller ha uppsikt över din katt när den är ute.
 • Förse katten med halsband med kontaktuppgifter till dig (namn, adress och telefonnummer). Du kan också öronmärka katten.
 • Kastrera/sterilisera din katt om du inte ska använda den till avel.
 • Ha en kattlåda och lär katten att göra sina behov i en låda, även om den vistas ute.
 • Som kattägare måste man visa hänsyn och ta ansvar för sitt djur. Gör vad du kan för att undvika att din katt stör omgivningen.
 • Att mata förvildade eller andras katter utomhus kan medföra problem för kringboende och bör därför undvikas. Om du börjar mata en förvildad katt regelbundet, så vänjer den sig vid det och blir beroende av matningen för att överleva.

Vad kan jag som störs av mina grannars katter göra?

 • Ofta vet inte kattägarna att deras katter besvärar grannarna. Prata därför alltid med kattägarna i första hand.
 • Den som känner sig störd måste ofta själv förhindra att katter tar sig in i hus eller passerar ens tomt, men får aldrig skada katten.
 • Schasa bort och spruta vatten på katten när du ser den. Använd aldrig högtryckstvätt eller varmt vatten.
 • Lägg över presenning/fiberduk eller liknande och sätt för nät för att skydda sandlådor, planteringar och skrymslen där katten vill gå in.
 • I bland annat zoo-affärer och trädgårdsbutiker finns en mängd preparat som sägs hålla katterna borta. Strö ut/ spraya på det du vill skydda. Upprepa efter regn.
 • Blanda en tub C-vitamin brustabletter i cirka 10 liter vatten och spruta där du inte vill att katten ska vara. Katter ogillar ofta doften av citron.
 • Lägg ut apelsinskal eller strö ut kaffesump där ni inte vill att katterna ska vara.
 • Stänk parfym på jorden, katterna gillar inte doften som inkräktar på deras revir.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 22 november 2023
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen