Länk till startsidan

Badplatser

I Ale finns fyra kommunala badplatser: Vimmersjön, Hålsjön, Surtesjön och Hultasjön. Dessa underhålls och städas under hela badsäsongen. Vi tipsar här också om andra badplatser i Ale samt närliggande kommuner.

Flicka hoppar från badbrygga

Foto: Victoria Henriksson/Scandinav

Kommunala badplatser

Ale kommuns ambition är att badplatserna ska vara en träffpunkt för människor i alla åldrar. Vi ber därför allmänheten om hjälp med att hålla badplatserna i städat skick och inte ta med vare sig fordon eller hundar till badplatsen. Vi önskar också att alla visar stor aktsamhet och hänsyn vid grillning.

OBS! Tänk på att livbojar och andra livräddningsredskap inte är leksaker.

Hitta till badplatser (karta) Länk till annan webbplats.

Vimmersjön

Vimmersjön är ligger öster om Nödinge. Badplatsen är barnvänlig och det finns parkering, brygga, sandstrand, grillplats, toalett och en stor gräsplan för brännboll och andra utomhusaktiviteter. Där finns också handikappanpassad toalett och asfalterad gång fram till sandstrand för rullstolar.

Badvattenstatus Vimmersjön Länk till annan webbplats.

Hitta till Vimmersjön (karta) Länk till annan webbplats.

Hålsjön

Hålsjön är belägen i Hålanda, väl synlig från vägen. Här finns parkering för ett tiotal bilar. Själva badplatsen är barnfamiljsanpassad, liten gräsplätt och sandstrand. Det finns även en lång brygga, omklädningsrum, toalett och två grillplatser.

Badvattenstatus Hålsjön Länk till annan webbplats.

Hitta till Hålsjön (karta) Länk till annan webbplats.

Surtesjön

Surtesjön är belägen utanför Surte. Badplatsen har sandstrand och rekommenderas för barnfamiljer. Det finns också brygga, grillplats, toalett, gräsplan, asfalterad gång fram till en betongramp som går ner i vattnet för rullstolar. Runt södra och västra delarna av sjön går det grusbelagda promenadvägar, resten tar man sig runt på vanliga skogsstigar.

Badvattenstatus Surtesjön Länk till annan webbplats.

Hitta till Surtesjön (karta) Länk till annan webbplats.

Hultasjön

Hultasjön är belägen i Kilanda och är en renodlad badsjö med klart vatten. Badplatsen har en stor sandstrand inhägnad av en u-formad brygga, vilket gör den mycket lämplig för barnfamiljer. Vid sjön finns toalett, grillplats, större brygga, liten sandslänt, liten trampolin och tältplats.

Badvattenstatus Hultasjön Länk till annan webbplats.

Hitta till Hultasjön (karta) Länk till annan webbplats.

Kontroller av kommunala badplatser

Varje år gör vi kontroller på våra kommunala badplatser (Vimmersjön, Hålsjön, Surtesjön och Hultasjön). Vi använder bland annat dykare som städar och kontrollerar bottnarna. Under badsäsongen tar vi vattenprover var tredje vecka samt städar och kontrollerar säkerhetsutrustningen varje dag. Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier E. coli och intestinala enterokocker i vattnet analyserats.

Toalett finns tillgänglig och underhålls under säsongen.

Badvattenstatus i Ale kommun

De senaste vattenproven och förekomst av alger på våra kommunala badplatser, havochvatten.se Länk till annan webbplats.

Vad betyder det att vattnet är tjänligt eller otjänligt?

  • Tjänligt vatten – Betyder att halten av bakterierna är tillräckligt låg för att inte innebära en hälsorisk.
  • Tjänligt med anmärkning – Betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.
  • Otjänligt vatten – Betyder att någon av bakterierna eller båda bakterierna (E. coli och intestinala enterokocker finns) finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Algblomning

Algblomning är en naturlig process när växtplankton massförökas. Det bidrar till att ytvattnet grumlas och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt. En särskild lukt kan även framkallas i samband med algblomning.

Hur mycket alger det är i en viss sjö kan skifta från dag till dag. Därför ska man vara uppmärksam. När algblomning sker ska man undvika att bada. Algerna kan vara skadliga både att få i sig och att få på huden. Särskilt viktigt är det att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten då de är extra känsliga.

Tips på andra badsjöar i Ale

Nedanstående badplatser och sjöar kontrolleras och underhålls inte av Ale kommun.

Stora Sandsjön

Barnvänlig, långgrund, delvis sandstrand, brygga. Parkering sker utmed vägen.

Hitta till Stora Sandsjön (karta) Länk till annan webbplats.

Hältorpssjön

Barnvänlig, sandstrand, gräsplan, fotbollsplaner, minigolf. Parkering finns.

Hitta till Hältorpssjön (karta) Länk till annan webbplats.

Vanderydsvattnet

Skyltat till parkeringsplats. Följ stigen till badplatserna. Stranden varierar mellan sand, grus, gräs och berg.

Hitta till Vanderydsvattnet (karta) Länk till annan webbplats.

Holmevattnet

Skyltat till sjön. Parkering längs med vägen. Ingen sandstrand. Ej barnvänligt.

Hitta till Holmevattnet (karta) Länk till annan webbplats.

Stora Ljusevatten

Parkering sker längs med grusvägen. Berg omger stora delar av sjön. Sandbotten.

Hitta till Stora Ljusevatten (karta) Länk till annan webbplats.

Valsjön

Ej skyltat till sjön. Ingen parkeringsplats. Lämplig för cykel eller promenad. Ej lämpligt att ta sig dit med bil då det finns en bom och därefter är det cirka 2 km fram till sjön.

Hitta till Valsjön (karta) Länk till annan webbplats.

Mollsjön

Parkering sker utmed vägen. Promenera längs med någon av stigarna och hitta ditt eget favoritställe att bada vid. Ingen sandstrand. Ej barnvänlig.

Hitta till Mollsjön (karta) Länk till annan webbplats.

Uppdaterades: 17 september 2024
Informationsägare: Kommunledningsförvaltningen