Länk till startsidan

Pengar till din idé

Har du en idé på något du vill göra på fritiden och behöver finansiering? Här hittar du information om olika pengapotter som kommunen har hand om samt tips och länkar till pengapotter som andra ansvarar för – till exempel staten, studieförbund och föreningar.

Tvärballa bankomaten – Ale kommuns ungdomspott

Tvärballa bankomaten är Ale kommuns ungdomspott för alla ungdomar som är 13–20 år och bor i Ale. Ur bankomaten kan du söka pengar när du själv vill engagera dig för att göra utvecklande fritidsprojekt för dig och andra ungdomar. De som bestämmer om ansökningarna ska godkännas eller avslås är en grupp ungdomar - bankomaten är alltså av och med ungdomar för ungdomar.

Tvärballa bankomaten – information, riktlinjer och ansökningsformulär

K-pengar

Kultur ungdom är en organisation som på olika sätt stödjer unga som vill göra kulturprojekt. Det kan handla om till exempel dans, teater, musik, konst eller foto. K-pengar kan man söka när man vill göra kulturprojekt och behöver hjälp med pengar.

Kultur ungdoms webbplats Länk till annan webbplats.

Erasmus+ – internationella projekt

Erasmus+ kan du söka när du vill göra internationella projekt – till exempel ett internationellt ungdomsläger eller utbyte. Genom Erasmus+ kan du också åka iväg som internationell volontär till ett annat EU-land. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som har hand om Erasmus+.

Att skriva en ansökan till Erasmus+ tar ofta lång tid och kräver mycket arbete – i utbyte får du minnen för livet och en massa nya erfarenheter. Erasmus+ delar ut stora summor pengar till beviljade projekt, så att söka pengar härifrån passar bra för större projekt som kräver mycket pengar.

Erasmus+, MUCF:s webbplats Länk till annan webbplats.

Studiecirkel – studieförbund

Hos studieförbunden kan du få hjälp och stöd när du vill fördjupa dig i ett intresse, oavsett hur gammal du är. Ofta kan studieförbunden hjälpa till med till exempel lokaler, utrustning och viss ekonomisk ersättning för sånt som ni behöver lägga ut för att hålla ert projekt igång. Att starta studiecirkel kan passa extra bra för dig som är ung vuxen och kanske blivit för gammal för att söka pengar ur kommunens ungdomspott.

Det finns flera olika studieförbund som har olika huvudmän, till exempel politiska eller religiösa organisationer. Det lättaste är att kontakta studieförbunden genom deras egna webbplatser.

ABF Sydvästra Götaland Länk till annan webbplats.

Folkuniversitetet Länk till annan webbplats.

Ibn Rushd Studieförbund Länk till annan webbplats.

Kulturens bildningsverksamhet Länk till annan webbplats.

Medborgarskolan Länk till annan webbplats.

NBV Länk till annan webbplats.

Sensus Länk till annan webbplats.

Studieförbundet Bilda Länk till annan webbplats.

Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats.

Stipendier

Det finns massor av stipendier att söka. Ett stipendium är en gåva, oftast en summa pengar, som olika organisationer delar ut. Det finns både stipendium som man kan få för någonting som man redan har gjort eller åstadkommit, och för saker som man planerar att göra i framtiden. När man söker stipendium behöver man oftast motivera varför just en själv ska få stipendiet.

Att söka på internet efter ett stipendium som passar ens egna ändamål brukar vara det lättaste sättet att hitta stipendium som passar just ens egna projekt.

Ale kommuns kulturstipendium

Uppdaterades: 15 februari 2024
Informationsägare: Kommunikationsenheten