Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Musik

Ale kulturskola har en mängd olika instrumentkurser. Du kan också sjunga i kör, spela i ensemble eller få hjälp att bilda ett band. Vi har samarbete mellan de olika kurserna.

Blockflöjt är ett träblåsinstrument. Bortsett från nutid då blockflöjten används på ett bredare och mer omfattande sätt än någonsin tidigare så hade blockflöjten sin storhetstid under renässansen och barocken. Blockflöjten är förmodligen ett av mänsklighetens äldsta, fortfarande använda, musikinstrument.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder. Du kan spela ensam eller i grupp.

Cellon är stråkinstrumentet som man sitter ner och spelar. Den har en varm och fyllig klang.

Nybörjare

Lekfulla och enkla övningar i grupp. Från förskoleklass.

Grundkurs
Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Du får lära dig att skriva låtar och skapa musik med hjälp av digitala datorprogram. Vi fördelar grupper efter ålder.

Denna kurs går inte för tillfället.

Elbas används inom flera olika genrer såsom pop, rock, soul, funk m.m Här får du lära dig att spela låtar, coola basriff och om samspel.

Som basist får du även möjlighet att spela på konserter. Undervisningen sker enskilt eller i grupp.

Den här kursen kan du söka från årskurs 4 till och med gymnasieålder

Fiolen klingar ljusast i stråkfamiljen och är det instrument som är minst och äldst. Fiolen håller du under hakan när du spelar.

Nybörjare
Lekfulla och enkla övningar i grupp. Från förskoleklass.

Grundkurs
Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Gitarren är ett instrument med bredd. Du kan spela allt från klassisk musik till poplåar. Med gitarren kan du lära dig spela melodispel, notläsning och låtar med ackord.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gmnasieålder. Du kan spela ensam eller i grupp.

Klarinett är ett träblåsinstrument som passar bra till många olika musikstilar. Klarinetten har ett brett register, vilket betyder att man kan spela både mörkt och ljust. Klarinetten i sig är inte så tung och är lätt att lära sig för nybörjare.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Sjung i kör och ha roligt tillsammans med andra! I körsång lär du dig att använda och utveckla din egen sångröst. Du får träna din känsla för puls, rytm och sceniska uttryck. Vi blandar musikstilar och sjunger både enstämmig och flerstämmig sång.

Den här kursen vänder sig till dig som går i årskurs två eller årskurs 3.

Tycker du om att sjunga, spela teater och dansa? Vill du lära dig att ta plats och våga i samspel med andra? Vill du utveckla din sång och ditt spel genom att öka din kommunikation med publiken? Då är musikal något för dig!

Här arbetar vi med grundläggande teaterövningar som främjar koncentration, kroppsuppfattning, kreativitet och musikalisk kommunikation. Vi jobbar ihop med övriga delar av kulturskolan och tanken är att det varje år ska leda fram till en produktion.

Den här kursen kan du söka från årskurs 1 till och med gymnasieålder. Gruppindelning sker utifrån ålder.

Pianot tillhör familjen stränginstrument. Det finns både akustiska och digitala pianon. Du får lära dig spela i olika stilar som visor, pop och klassiskt. Du bör ha tillgång till ett instrument att öva på mellan lektionerna. Keyboard går bra att använda i början.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Utifrån intresse formar deltagarna sin grupp och val av instrument med stöd från läraren. Även sångare är välkomna. Vi börjar tillsammans från grunden och bildar vårt gemensamma band.

Du får prova på att spela de olika rockinstrumenten elgitarr, akustisk gitarr, elbas, synth och trumset, samt sjunga i mikrofon. Du får spela klassiska rocklåtar, nya aktuella hits eller skriva dina egna låtar.

Du kan även vara med i musiktävlingen Alerocken. Den finns för de yngre, årskurs 4–6, eller de äldre, årskurs 7 och uppåt. Alerocken är en fin tradition i Ale och har funnits i över 35 år.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Saxofonen är ett blåsinstrument som passar bra till många olika musikstilar, och man kan skapa många olika ljud. Det är ett instrument för dig som vill spela både solo och i orkester.

Vill du spela något häftigt ska du välja saxofon. Saxofonen tillhör familjen träblåsinstrument och finns i flera olika storlekar som låter olika: sopran-, alt-, tenor- och barytonsax.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

ALEhopa är en stråkorkester för fiol och cello. Den finns för de elever som har spelat ett tag i Kulturskolan. Prata med din musiklärare om du är intresserad av att börja i den!

Stråkorkestern ALEhopa övar på måndagar klockan 18-19 i Ale Kulturrum, Nödinge.

Sången är ditt personliga instrument som du alltid bär med dig. Här får du lära dig att utveckla din röst genom en mängd olika övningar och sångstilar. Röstövningar är något du har nytta av även när du inte sjunger. Tillsammans jobbar vi med scennärvaro och hur du framför en text på bästa sätt. Du får prova på många olika musikstilar.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.Tycker du om att teckna och måla? Eller tycker du det är roligare att arbeta med bilder i datorn? I den här kursen får du utveckla ditt bildspråk, dina tankar, känslor fantasi och tekniska skicklighet genom eget skapande

Trummor är något för dig som vill lära dig spela ett instrument som bygger på rytmlära, vilket är grunden i musik. Undervisningen riktar sig till dig som är nybörjare eller dig som redan spelar och vill fördjupa dina kunskaper. Du kommer att få spela till musik men även efter noter. Vilket av det som vi lägger tyngden på är individuellt. Vi har ett nära samarbete med bandledare så det finns möjlighet att spela i band om du är intresserad.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Spela med andra
Trumgruppen är en grupp som är till för dig som vill spela ihop med andra trumslagare. Där spelas det på congas, djembe, digital percussion, med mera. Vare sig du gillar pop eller hårdrock, vill spela med dubbla bastrummor, spela för dig själv eller bli musiker eller rent av drömmer om att bli rockstjärna så får du kunskapen. Välkommen att spela det slagkraftigaste instrumentet av dem alla!

Men det låter så mycket!
Tycker du att akustiska trummor låter för mycket så låt inte det stoppa dig. Det finns bra digitala trumset som är ett alldeles förträffligt komplement till akustiska trumset. Du kan spela med lurar och dessutom köra musiken igenom så du hör allt i lurar. Digitala trumset tar också lite minde plats.

Tvärflöjten är ett modernt blåsinstrument. Det är ett utpräglat melodiinstrument och tillverkas för det mesta i metall. Tvärflöjten hålls horisontellt.

Den används mycket i orkestrar och fungerar bra i de flesta genrer. Tvärflöjten är dessutom lätt att transportera eftersom formatet är behändigt, ett annat plus är att den är lätt att komma i gång med.

Den här kursen kan du söka från årskurs 3 till och med gymnasieålder.

Kulturskolan erbjuder mer avancerade kurser för dig som vill satsa seriöst på ditt huvudinstrument.

Du kommer att få dubbla lektioner varje vecka med din lärare samt ett antal tillfällen under läsåret där du jobbar tillsammans med övriga i kursen med teori och ensemble. Musikteori innebär att vi går igenom grundläggande kunskaper och ensemble att vi musicerar ihop med de som medverkandar i kursen.

Vi förväntar oss att du är aktiv, övar, satsar seriöst och medverkar vid olika evenemang.

Tala med din lärare om du är intresserad av att gå en högre kurs. Du behöver betala en högre avgift för den här typen av kurs.

Den här kursen kan du söka från och med årskurs 6.

Kontakt

Postadress
Ale kommun
Kulturskolan
449 80 Alafors

Besöksadress 
Kultur- och Fritidskontoret
Carlmarks väg 4, Älvängen

E-tjänster & blanketter

-tjänster, blanketter

  1. Anmälan till Kulturskolanöppnas i nytt fönster

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2019-10-02 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.