Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Skapande skola läsår 2018-2019

Skolorna i Ale arbetar med Skapande skola. Representanter från skolorna bildar en arbetsgrupp där elevernas kreativa utveckling och önskemål är i fokus. Här nedanför hittar du innehållet i programmet för läsåret 2018-2019. Det fullständiga programmet finns som en pdf-fil under relaterad information.

Förskoleklass: Äventyr och resfeber

En interaktiv musikteater om vänskap, känslor, mod och magiska instrument. Idajjan och Josajjan ska på äventyr och tåget går snart. Men vägen dit är inte så lätt! Det är svårt att följa kartan och stigen kantas av tankar om vänskap, tvivel, glädjepirr och överraskningar genom känsloblues, förtrollning, opera med magisk melodica, GPS-spotify-saxofon och stöveldans i ösregn... Hur ska det gå? Kommer de hinna i tid? Kanske kan publiken hjälpa dem?
Läs mer om Idajjan och Josajjans föreställning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 1: Sång, dans, rytm och ramsor

Tillsammans får barnen träna upp sin rytmkänsla, gehör och motorik.
Rytmiken är ett utmärkt sätt för barn att möta musik. Barnen får dansa och röra sig till musik, spela rytmer själva, klura ut rörelser och ibland bara sitta i lugn och ro och lyssna. Rytmikverkstan inspirerar till egna aktiviteter efter besöket i klasserna.
www.rytmikverkstan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 2: En målerisk musikresa ut i rymden

Vid två tillfällen dyker Kulturskolan upp i din klass med musik och penslar och tar er med på en resa bland stjärnor och planeter.
Hjärtligt välkomna till en rymdstrapats!

Årskurs 3: Skulptur, Barnkultur - som återspegling av kulturen barnen lever i

Vi utgår från vardagen: Det vad barnen ser och upplever varje morgon och varje kväll. Huset där de bor, gatan där de går, lekplatsen där de möter sina kompisar. Vad känner barnen där? Hur förnimmer de sina hemmiljöer?

Vi sätter igång med papper och pennor, skissar husen där vi bor eller skulle vilja bo och börjar sedan skulptera och färglägga barnens visioner i färskt alvirke. Vi använder enkla verktyg och naturnära färger. Resultatet blir ett litet universum med barnens hus och hem som spegelbild om deras vardagliga liv och kulturella miljöer, stadsdelens arkitektur.

Årskurs 4: Hoppa för livet, Repslagning - Kreativt Återbruk

Tillsammans utforskar vi repslageri som hantverksform på ett kreativt och inspirerande sätt. Av gamla t-tröjor som vi klipper i remsor slår vi rep som sedan går att använda som hopprep. Vi samarbetar kring repslageriets alla sysslor och det blir ett sätt att öva finmotorik, rytm och rörelse.
Av något gammalt blir det nytt, vi samtalar kring olika material, användningsområden och inte minst lekar att hoppa till. I samverkan med slöjdlärare blir handtagen för hopprepet till, vi lägger upp en plan tillsammans för hur varje moment kan genomföras inför projektet. På så sätt väver vi samman slöjd och återbruk på ett kreativt sätt.
www.hjortmarks.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 5: Vi och dom med Filmpedagogerna

Här undersöker vi de bilder vi får av människor, händelser och företeelser genom film, TV och nyheter. Hur påverkar dessa bilder vår syn på andra människor, på kvinnor och män och hur påverkas vårt eget identitetsskapande? Vad betyder geografisk och kulturell närhet för vår syn på andra människor? Och hur fördomsfulla är bilderna i populärkulturen jämfört med TV-nyheterna?
Läs mer om filmpedagogerna här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 6: Cirkus, Cirkusskola för alla

Rickardo är en välkänd balanskonstnär som kommer till er skola och håller workshop med eleverna.

Cirkusskolan kan börja med lite show och tricks som inspirerar till att prova på olika cirkuskonster. Deltagarna kan till exempel få prova på att gå på lina, vara utbrytarkungar och drottningar, balansera och jonglera. De kan också lära sig snurra tallrikar, rolla-rolla, diabolo, akrobatik och de som vågar får prova på att ligga på spikmatta. Eleverna får sedan välja att träna på de cirkuskonster de tycker om mest och ibland har vi en föreställning tillsammans.

Här uppmuntras och tränas såväl fantasi, kreativitet som koncentration, koordination och samarbetsförmåga. Cirkusen förenar kultur med idrott och hälsa.

Årskurs 7: Författarbesök

av Kim M Kimselius, författare
Så här skriver Kim;
Jag vill visa elever hur lätt det är att skriva om de gör det på rätt sätt. Med ord kan de förändra en hel värld, de kan skänka glädje och inspiration, få läsarna att gråta och för ytta dem i tid och rum. De kommer att bli riktiga trollkarlar när de behärskar Sagans kraft och Ordens makt. Jag älskar att inspirera andra att läsa och skriva. Jag har föreläst i Sverige, Finland, Island och Singapore. Mina böcker har läsare från 7 år upp till 98. Mina föreläsningar går ut på att inspirera både skrivandet och läsandet.
http://www.kimselius.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 8: Arkitektur

Arkitektur kan vara så många olika saker! Allt från planarkitektur till arkitekturhistoria och arkitekturteori. Med arkitekturvandringarna vill vi lyfta frågan om vad arkitektur är och undersöker arkitekturen i ert eget närområde, denna gången Gamlestaden i Göteborg. Även om ni känner till platser ni passerar varje dag kan det ibland vara svårt att sätta ord på vad det är ni ser omkring er. Vi gör det tillsammans! Eleverna får tilsammans med Vici och Dawn gå en arkitekturvandring i Gamlestaden, Göteborg.
https://www.kulturivast.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 9: Offline - En pjäs på engelska, med Gothenburg English Studio Theatre

For ages 13- 16, specially created for the classroom. Touring in schools all over Sweden from mid November 2016 and all through out 2017.

15-year-old Ali is missing. The police are involved, the entire school are searching. What exactly do the parents know? Why do the school computers keep crashing?....and who is Umi, the social media phenomenon and the girl everyone wants to be?

Offline is a thriller that talks about freedom of information and our identity. Online you can be whoever you want to be - if you’re not satisfied with your life, create a new one. But what happens when it all gets out of control?

#FindAli

Written by Kristina Brändén Whitaker, Elizabeth Neale and James Hogg Directed by Kristina Brändén Whitaker Cast: James Hogg and Elizabeth Neale

Särskolan: Ljudstrålar och jazzglassar

Claranna & Ljudstråle gör föreställningar för barn där alla kan vara med.

Särskolan deltar i åk 4 aktiviteten kreativt återbruk, egen filmaktivitet och har en egen aktivitet med ClarAnna.

Alla skolor: Workshop i trummor från Tanzania

Alla kan trumma, det handlar bara om hur man bemöter instrumentet. MANONGU använder rytmerna från sukumafolket i Tanzania som material. Här finns inga gränser mellan arbete, vardagssysslor, musik och dans. Genom musikens starka närvaro i det dagliga livet uppstår en gemenskap där alla kan medverka precis som de är och vara en viktig del av helheten.

Vi arbetar med efterhärmning som primärt inlärningssätt. Alla är beroende av varandras funktioner i orkestern och eleverna får möjlighet att, på ett roligt sätt, träna samarbete, koordination, timing och rytmik.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Sidan kontrollerades av:

den 2019-08-12 

 

KARTOR

Kommunkartan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du förskolor, äldreboenden,
detaljplaner och mycket mer.

Hemesterkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du utomhusaktiviteter,
sevärdheter och besöksmål i Ale.

Karta över var du hittar förskolor, lekplatser, äldreboenden med mera.