Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Skapande skola läsår 2017-2018

Skolorna i Ale arbetar med Skapande skola. Representanter från skolorna bildar en arbetsgrupp där elevernas kreativa utveckling och önskemål är i fokus. Här nedanför hittar du innehållet i programmet för läsåret 2017-2018. Det fullständiga programmet finns som en pdf-fil under relaterad information.

Förskoleklass: Teater Pero - Kommisarie Gordon

efter en bok av Ulf Nilsson

En fängslande deckare om ett nattligt nötmysterium.

Kommissarie Gordon är en riktig livsnjutare, en erfaren, klok och noggrann padda som aldrig skulle drömma om att döma någon på f örhand. Tillsammans med sin pigga och listiga assistent, musen Paddy, löser de skogens mysterier och i sina bästa stunder ägnar de sig åt de stora tankarna. Gordon ser till allas behov och tycker att alla måste kunna trivas i skogen ...och han vill aldrig använda sin pistol. -Man får bara använda pistolen om man är klok och förståndig och är man klok och förståndig så använder man inte pistolen. Den är livsfarlig!

Som så ofta i våra pjäser handlar det om medmänsklighet.

Läs mer om Teater Pero - www.pero.se härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 1: Sång, dans, rytm och ramsor

Under rytmikpasset blir det en mix av sång och musik, rytm och rörelse. Genom sångerna tränar vi motorik, balans, gehör och rytm. Jag har med mig de redskap vi använder oss av och även högtalare så det enda som behövs är ett eluttag. Pedagogerna får ett papper med de sånger och övningar som vi har haft med på rytmikpasset. Jag tar också med mig en USB-sticka med enkla inspelningar av sångerna så att man kan lägga över och spara det på en dator på respektive skola.

www.rytmikverkstan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 2: En målerisk musikresa ut i rymden

Vid två tillfällen dyker Eleonor och Mats upp i din klass med musik och penslar och tar er med på en resa bland stjärnor och planeter.
Hjärtligt välkomna till en rymdstrapats!

Årskurs 3: Skulptur

Barnkultur - som återspegling av kulturen barnen lever i

Vi utgår från vardagen: Det vad barnen ser och upplever varje morgon och varje kväll. Huset där de bor, gatan där de går, lekplatsen där de möter sina kompisar. Vad känner barnen där? Hur förnimmer de sina hemmiljöer?

Vi sätter igång med papper och pennor, skissar husen där vi bor eller skulle vilja bo och börjar sedan skulptera och färglägga barnens visioner i färskt alvirke. Vi använder enkla verktyg och naturnära färger. Resultatet blir ett litet universum med barnens hus och hem som spegelbild om deras vardagliga liv och kulturella miljöer, stadsdelens arkitektur.

Årskurs 4: Hoppa för livet

Repslagning - Kreativt Återbruk

Tillsammans utforskar vi repslageri som hantverksform på ett kreativt och inspirerande sätt. Av gamla t-tröjor som vi klipper i remsor slår vi rep som sedan går att använda som hopprep. Vi samarbetar kring repslageriets alla sysslor och det blir ett sätt att öva finmotorik, rytm och rörelse.

Av något gammalt blir det nytt, vi samtalar kring olika material, användningsområden och inte minst lekar att hoppa till. I samverkan med slöjdlärare blir handtagen för hopprepet till, vi lägger upp en plan tillsammans för hur varje moment kan genomföras inför projektet. På så sätt väver vi samman slöjd och återbruk på ett kreativt sätt.

Årskurs 5: Animerad film

Med dator o kamera får våra figurer liv o en berättelse växer fram…

Gunilla Gränsbo kommer till er klass en dag under läsåret 2017-2018 och vi kommer att göra animerad film: ”Cut-out-animation” tillsammans. Animerad film är: Att med hjälp av kamera o dator fotografera av figurer som man förflyttar bit för bit och sedan spela upp så att det ser ut som att figurerna rör på sej.

Titta på exempelfilmer på animeradfilm.se under Gunilla animerar. Om ni vill ha fler exempel kan ni göra en sökning på ”Cut-out-animation” på internet.

Årskurs 6: Cirkus

Cirkusskola för alla

Rickardo är en välkänd balanskonstnär som kommer till er skola och håller workshop med eleverna.

Cirkusskolan kan börja med lite show och tricks som inspirerar till att prova på olika cirkuskonster. Deltagarna kan till exempel få prova på att gå på lina, vara utbrytarkungar och drottningar, balansera och jonglera. De kan också lära sig snurra tallrikar, rolla-rolla, diabolo, akrobatik och de som vågar får prova på att ligga på spikmatta. Eleverna får sedan välja att träna på de cirkuskonster de tycker om mest och ibland har vi en föreställning tillsammans.

Här uppmuntras och tränas såväl fantasi, kreativitet som koncentration, koordination och samarbetsförmåga. Cirkusen förenar kultur med idrott och hälsa.

Årskurs 7: Författarbesök

Johanna Lindbäck - inspirerar och håller skivarverkstad

Sveriges största litteratursajt bokhora.se. Jag har jobbat som gymnasielärare i svenska och engelska på en skola i Nacka, from sep 2013 är jag Läsambassadör i 2 år istället för lärare.

Mina böcker handlar mycket om relationer – kompisar, kärlek, familjen. Ofta hur man ska göra för att passa in, att inte bli ensam och utanför. Sånt som man brottas med hela livet egentligen. Jag är förutom författare en besatt läsare, och älskar att prata om böcker, både för unga och vuxna.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag pratar om författande i allmänhet, eller mer specifikt om mina böcker. Jag leder olika skrivövningar. Dessa kan rikta sig till både elever och personal i skolan. Jag diskuterar gärna bloggar, internet och att skriva för de användningsområdena.

Som Läsambassadör diskuterar jag gärna hur man kan väcka läslust, varför man bör läsa, bra metoder och dåliga, och hur biblos och lärare kan samverka.

Årskurs 8: Komodo

En maximalistisk, minimalistisk och bombastisk fusion av trummor och galenskap

Årskurs 9: Offline -en pjäs på engelska

med Gothenburg English Studio Theatre

For ages 13- 16, specially created for the classroom. Touring in schools all over Sweden from mid November 2016 and all through out 2017.

 

15-year-old Ali is missing. The police are involved, the entire school are searching. What exactly do the parents know? Why do the school computers keep crashing?....and who is Umi, the social media phenomenon and the girl everyone wants to be?

 

Offline is a thriller that talks about freedom of information and our identity. Online you can be whoever you want to be - if you’re not satisfied with your life, create a new one. But what happens when it all gets out of control?

 

#FindAli

Written by Kristina Brändén Whitaker, Elizabeth Neale and James Hogg Directed by Kristina Brändén Whitaker Cast: James Hogg and Elizabeth Neale

Särskolan: Ljudstrålar och jazzglassar

Claranna & Ljudstråle gör föreställningar för barn där alla kan vara med.

Särskolan deltar i åk 4 aktiviteten kreativt återbruk, egen filmaktivitet och har en egen aktivitet med ClarAnna.

Alla skolor: Workshop i trummor från Tanzania

Alla kan trumma, det handlar bara om hur man bemöter instrumentet. MANONGU använder rytmerna från sukumafolket i Tanzania som material. Här finns inga gränser mellan arbete, vardagssysslor, musik och dans. Genom musikens starka närvaro i det dagliga livet uppstår en gemenskap där alla kan medverka precis som de är och vara en viktig del av helheten.

Vi arbetar med efterhärmning som primärt inlärningssätt. Alla är beroende av varandras funktioner i orkestern och eleverna får möjlighet att, på ett roligt sätt, träna samarbete, koordination, timing och rytmik.

Da Vinci/Bohus/Arosenius: Sju sekunder

Unga skapar visuell yttrandefrihet

Om du fick världens uppmärksamhet i sju sekunder vad skulle du säga då? Och hur skulle du formulera dig om du bara fick använda färg och form? Sju sekunder är ett koncept där unga skapar yttrandefrihet med hjälp av färg och form.

Via en kreativ process tillsammans med designpedagog Pernilla Ankarberg formuleras budskap på akvarellpapper med hjälp av blyerts, tusch, kritor blandat med akvarell. Bilderna publiceras på sidan www.sjusekunder.se i syfte att skapa reflektion kring yttrandefrihet och med den tillhörande ansvar och rättigheter samt öka kunskapen om hur konstnärliga uttrycksmedel kan användas för att göra sin röst hörd.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2018-01-30 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.