Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Program vårterminen 2022

Skolorna i Ale arbetar med Kulturgarantin och Skapande skola. Representanter från skolorna bildar en barnkulturgrupp där elevernas kreativa utveckling och önskemål står i fokus. På denna sida hittar du innehållet i programmet för vårterminen 2022 och vilka veckor som de planeras att genomföras. För mer information, kontakta Sofie Rittfeldt.

Från workshoppen "Skuggspel" med Teater Sesam.

Årskurs 2: Skuggspel (v.4-9)

Skuggspel är en teknik där alla barn kan utveckla både sin kreativitet och sitt personliga uttryck. Tillsammans skapar vi skuggfigurer och skuggscener på temat rymden. Dagen avslutas med att den färdiga föreställningen spelas upp. Med Teater Sesam.
Mer information om "Skuggspel" Länk till annan webbplats.

Årskurs 3: Krukmakarens verkstad på Vikingagården (VT + v.22)

Klassen besöks av en arkeolog som berättar om det lokala kulturarvet. Arkeologen presenterar fornlämningar och kulturer som finns eller funnits i närheten av skolan. Vid ett senare tillfälle reser klassen till Ale Vikingagården, där får eleverna göra 2 workshopar; en arkeologisk utgrävning och en krukmakarworkshop där vi jobbar med lera. Krukmakarens verkstad hålls av Gülbin Kulbay, arkeolog och keramiker i samarbete med Andreas Antelid kulturarvsansvarig i Ale kommun.

Årskurs 5: Gör stopmotion film (v.12-14)

Tillsammans skapar animation med tekniken stopmotion genom att att ta en serie stillbilder som sedan spelas upp som rörlig film. Vi använder lerfigurer eller andra material som t. ex. cutout i papper. Med Freddy Wallin.

Årskurs 7: Skriv- och rappworkshop (v.13-17)

Vi testar att skriva egna texter, rappa och avslutar i en trygg cypher tillsammans med Ulrika "Fröken B" Broberg. Avsikten är dock inte att deltagarna ska lämna tillfället som rappare, utan att de ska inspireras och hitta styrkan i att uttrycka sig.
Mer information om "Skriv- och rappworkshop" Länk till annan webbplats..

Årskurs 7: Klassrumsföreställning "Komma ut" (v.18)

HBTQ-monologen "Komma ut" framförs av Viktor Flarkell och är inspirerad av Anders Öhrmans intervjubok med samma namn. Vi får följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. Många fördomar kring homosexualitet bemöts och på ett gripande men samtidigt humoristiskt sätt får publiken lära sig att respektera och förstå sin omgivning, bli mindre fördomsfull och lära att älska sig själva för den personen de är.
Mer information om "Komma ut" Länk till annan webbplats..

Årskurs 8: Filmprojekt "The Event" (v.10-20)

Samma händelse, olika perspektiv. Något har hänt! Men varför? Hur gick det till? Upplever vi samma sak? I detta filmprojekt söker eleverna en förklaring till en intressant, spännande, mystisk eller oförklarlig händelse. Händelsen i sig kan ges som ett uppdrag av pedagoger, tas fram gemensamt i klassen eller inspireras av aktuella händelser.

Årskurs 9: Föreställningen "Ondskan" (v.22)

Enmansföreställningen "Ondskan" med Oskar Sternulfs bygger på Jan Guillous roman med samma namn. Det är en otäck, gripande men ändå hoppfull föreställning, som fokuserar på mobbning, våld och utanförskap.

Särskolan, årskurs 1-3: Dansworkshop "Vågade vågor" (VT 22)

Tillsammans utforskar vi rörelser med inspiration från vatten, djur och växter. Vi skapar ljud med skräp och bygger former med våra kroppar. Utifrån elevens egna förutsättningar skapar vi en trygg känsla där alla vågar våga på sitt eget sätt. Med Danskompaniet Spinn.
Mer information om "Vågade vågor" Länk till annan webbplats.

Extra: Föreställning med den internationella dansfestivalen "Step" (15:e mars)

Föreställningen "An encounter" med det belgiska danskompaniet Jordi visas i Teatern. An Encounter är en egensinnig och dynamisk föreställning som kombinerar golvakrobatik, dans och fysisk teater. Rörande i sitt intima format, fylld med förvecklingar på gränsen till slapstick. En föreställning som bubblar av leenden, överraskningar och känslor då den ställer den allra mest mänskliga av frågor: Hur knyter vi an till andra människor?
Mer information om "An encounter" och trailer Länk till annan webbplats.

Extra: Workshop med den internationella dansfestivalen "Step" (v.11-12)

En workshop där barn prövar på att uttryka sig fysiskt genom dans. Vi värmer upp och eleverna prövar på dansleker och improvisation. Med dansare från Belgien. En person som kan översätta från engelska kommer vara med.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den