Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ansök om plats

För att få en plats i barnomsorgen behöver du som vårdnadshavare ansöka om plats. Det gäller för såväl förskola som för pedagogisk omsorg och fritids. Det behöver finnas ett behov av omsorg för att ditt barn ska få en plats.

  1. Ansök om plats: e-tjänsten för skolval, förskola, familjedaghem och fritidshem. Länk till annan webbplats.

Du kan ansöka om plats åtta månader i förväg. Till förskola och pedagogisk omsorg kan det ta upp till fyra månader innan du får en plats. Om det finns en ledig plats på någon av dina önskade enheter, erbjuds du den platsen. I annat fall erbjuds du plats på den enhet som ligger närmast barnets hem och som har en ledig plats. På fritids får du plats direkt när du har ansökt om du har ansökt om fritids på samma skola som barnet går.

  • Du kan önska plats på max två förskolor/pedagogisk omsorg och ett fritidshem.
  • Placeringsstart är det datum när du behöver barnomsorg.
  • Barnet måste vara minst ett år för att börja i förskola/pedagogisk omsorg.

Om du vill att ditt barn ska börja i förskolan eller på pedagogisk omsorg med start under vecka 28-31 ändras din ansökan så att önskad start blir måndag v. 32. De beror på att bara utvalda fritids och förskolor håller öppet för alla barn i kommunen och att våra andra verksamheter är stängda. Om du behöver omsorg under vecka 28-31 ansöker du om det separat via blankett.

Fritidshem och fritidshem under skollov

Det året som ditt barn går upp i förskoleklass kan ditt barn börja på fritids från och med v.32. Om du bara behöver fritids på skollov går det att ansöka om lovfritids.

Fristående alternativ

Fristående förskolor hanterar sina egna platser. Kontakta aktuell verksamhet för att få veta vilka regler som gäller.

Plats i kommun där barnet inte är folkbokförd

Du kan alltid ansöka om plats på vilken förskola du vill. Även om förskolan ligger i en annan kommun än den där barnet är folkbokförd. Det är upp till den kommunen där du ansöker om plats att bestämma om barnet får en plats eller inte, hemkommunen måste dock alltid kunna erbjuda en plats.

Sekretessmarkering – skyddad identitet

Om skattemyndigheten har beslutat att ge dig sekretessmarkering ska du kontakta kommunens kontaktcenter för att ansöka om barnomsorg, telefon 0303-70 30 00.

Relaterad information

Självservice

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den