Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Allmän förskola

Från och med augusti samma år som barnet fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola. Det betyder att ditt barn får vara i förskolan under 15 timmar per vecka, under 36 veckor per år (525 timmar per år) helt gratis och utan att du behöver ha något behov av omsorg.

Förskolan schemalägger de 15 timmar som barnet är i förskolan och tiderna följer skolans läsårstider. Därför kan du inte själv bestämma vilka tider som ditt barn ska vara i förskolan och ditt barn är alltid ledig under skollov och studiedagar.

Läs mer om skolans läsårstider.

Även om ditt barn går i förskolan fler än 15 timmar per vecka så kommer 15 timmar per vecka under 36 veckor per år fortfarande att vara gratis. I Ale kommun har vi likställt den tiden med ett avdrag om 20% på avgiften för ett barn som går fler timmar i förskolan.

Föräldralediga och arbetssökande med barn över tre år som går 15 timmar per vecka hela året behöver betala för de veckor som inte är gratis (lov och studiedagar). Om barnet är ledig på lov och studiedagar anmäler du “allmän förskola” som grund för placering och då behöver du inte betala någonting, utan platsen är gratis.

Läs mer om avgifter i förskolan.

Ale kommun skickar ut information om allmän förskola under våren samma år som barnet fyller tre år, om barnet inte redan är inskriven i förskolan.

Självservice

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den