Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Vandringsleder och strövområden

Det finns många fina vandringsleder och strövområden i Ale kommun. Här hittar du några av alla de leder och stigar som är trevliga att gå. Skulle du upptäcka brister i vandringslederna, var vänlig att kontakta oss på Ale fritid via e-post; kommun@ale.se.

Bohusleden

Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen mot Halland, till Strömstad i norr. Den är numera en del av Nordsjöleden. På www.bohusleden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om de olika etapperna.

Karta över Bohusledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vättlefjällsleden

Den 25 km långa Vättlefjällsleden som sträcker sig från Angered i söder till Nödinge i norr bjuder på en härlig naturupplevelse med många fina sjöar utmed sträckan. Varje år arrangeras dessutom Vättlefjällsvandringen, en bra aktivitet för både gammal och ung.

Karta över Vättlefjällsledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Risvedenspåret

Genom Risvedens naturreservat löper Risvedenspåret, ett skogsspår med härliga kulturmarker, skogar, gamla torpmiljöer, hagar och ängar. Sträckan är ca 20 km lång och markerad med svartvita romber.

Pilgrimsvandring

Behovet av att finna inre ro och stillhet har gjort att pilgrimsvandring åter blivit populärt. En av de gamla pilgrimslederna mellan Göteborg, Lödöse och Skara löper genom Ale. Leden är uppdelad i flera delsträckor som gör det möjligt att välja att gå hela sträckan eller delar av den. På lodoseleden.se hittar du mer information om delsträckor och besöksmållänk till annan webbplats.

Rannebergsstigen i Älvängen

I Älvängen kan du promenera den ca 1,5 km långa Rannebergsstigen. Skyltar utmed vägen berättar om vikingatiden, boplatser, fornborgar, fornåkrar, växter och djur. Illustrationer visar hur landskapet kan ha sett ut för omkring 1 000 år sedan. På toppen av Ranneberget så ser du ut över Göta älvdalen och dess närhet. Läs mer om Rannebergsstigen i vår Natur- och kulturguide.

Prästalundsstigen i Starrkärr

Stigen är uppdelad i en kortare slinga (1,9 km) och en lite längre (2,7 km). Här kan du bland annat se hembygdsmuseet Prästalund, vackra ekhagar, ängs- och lundflora, prunkande vitsippsbackar, rikt fågelliv, milsten, "bautasten" och hålväg. Läs mer om Prästalundsstigen i vår Natur- och kulturguide.

Alfhemsstigen i Alvhem vid golfbanan

Blomsterrika slåtterängar i en naturskön golfbanemiljö, domarringar och andra gravar, skålgropar, utblick mot Göta Älvdalen, platsen för Cappels församlings medeltida kyrka och fornåkrar med mera. Läs mer om Alfhemsstigen i vår Natur- och kulturguide.

Vill du veta mer?

Idrottsklubben OK Alehof håller efter våra vackra vandringsleder och ser till att de är tillgängliga för vandrare. Du kan även kontakta OK Alehoflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att få kartor över leder i området.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2020-03-18 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.