Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Lyssna på sidan Lyssna

Högskola och universitet

Om du vill fortsätta studera efter gymnasiet finns det mycket att välja på. Det finns högskolor och universitet runt om i hela landet som erbjuder kurser och program inom olika ämnen och yrkesområden.

Sök till högskola eller universitet

Ansökan till alla högskolor och universitet sker via antagning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och där finns alla program och kurser samlade. De stora antagningarna till högskola och universitet sker 2 gånger om året, i oktober för kommande vårtermin och i april för kommande hösttermin. Det finns vanligtvis program som börjar vid båda höst- och vårtermin, men var noga med att kolla upp när programmet/kursen du vill läsa börjar. Det finns också sommarkurser och tillfälliga kurser att söka.

  1. Så anmäler du dig till högskola eller universitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Livet som student

När du studerar på heltid beräknas du lägga 40 timmar i veckan på dina studier. Du kan själv välja studiefart och om du vill läsa kurser eller program.  På så vis styr du själv över din tid och kan välja vad du vill studera utifrån vad du är intresserad av. Förutom att lära dig nya saker och få en bra grund för ditt framtida arbetsliv så ger studier vid högskola eller universitet också en bra möjlighet att träffa nya vänner och skapa ett nätverk av bra kontakter.

studera.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om det mesta du behöver veta inför dina studier, till exempel kan du jämföra olika utbildningar, se vilken behörighet som krävs för olika kurser och få tips om hur du lägger upp dina studier på bästa sätt. 

Studera utomlands

Som programstudent har du ofta möjlighet att kunna läsa en eller flera kurser inom din utbildning utomlands som en del av din svenska utbildning. Det kallas utbytesprogram och bygger på att din skola kan erbjuda dig en plats på en skola utomlands som de har samarbete med, på så vis får du hjälp från din skola med allt det praktiska. Du kan även söka utlandsstudier på egen hand. Du kan läsa mer om utlandsstudier på studera.nu.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Studiemedel

I Sverige har du förmånen att studera kostnadsfritt på de flesta högskolor och universitet. Du har även rätt till studiemedel från CSN, du får en viss summa varje månad som bidrag (som du inte behöver betala tillbaka) och har möjlighet att låna en summa i månaden för dina levnadskostnader. Du kan också söka extra för till exempel utlandsstudier. Läs mer om studiemedel på csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta direkt

  1. Tips och information inför studierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. Här söker du till högskola eller universitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  3. Information om studiemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  4. Sök utlandsstudier på egen handlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2017-12-05 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.