Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Lyssna på sidan Lyssna

Älvan – elbussen i Älvängen

Ale kommun kör en elbuss i Älvängen sedan slutet på 2014. Den har varit del av ett framgångsrikt tvåårigt projekt som undersökt möjligheterna att utveckla eldriven och bostadsnära kollektivtrafik. Från och med 2017 körs den i kommunens egen regi.

Älvan – Ale kommuns elbuss i Älvängen

Älvan – Ale kommuns elbuss i Älvängen

Älvans linjesträckning

Bussen utgår ifrån Älvängen resecentrum, kör genom Maden, fortsätter upp genom Kronogården, ner via Starrkärrsvägen och tillbaka till Älvängen resecentrum. Resan är gratis.

Bussen körs med halvtimmestrafik i rusning med matchning med pendeltåget. Mitt på dagen laddas bussen ett par timmar för att kunna köra eftermiddagens turer.

  1. Tidtabell ÄlvanPDF
Älvans linjesträckning

Om elbussprojektet

Mellan december 2014 och december 2016 har Ale kommun, tillsammans med ETC Battery Fuel Cells i Nol och med stöd från Energimyndigheten, BK Invest och Ale El, kört en elbuss i Älvängen. Projektet syftade till för att undersöka om en eldriven matarbuss kunde öka kollektivtrafikresandet genom att komma närmare bostäder och trafikera områden som annars är svåra att köra buss igenom, framför allt på grund av buller.

En undersökning som gjorts visade bland annat att 33 procent av de tillfrågade resenärerna bytt bilresor mot buss och en majoritet tyckte både att det var bekvämt att åka bussen och att det var en bra satsning.

 

Inför 2017 har Ale kommun för andra året i rad skrivit samarbetsavtal med BoKlok och Veidekke som bygger bostäder i Kronogården i Älvängen. De vill vara med och stötta elbussatsningen och bidra till fortsatt utveckling av nya kollektivtrafiklösningar mot ett hållbart samhälle. Avtalet inleder ett starkare samarbete mellan kommun, exploatörer och kollektivtrafik.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2018-01-15 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.