Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Intensivt fiske i Vimmersjön ska minska algblomning

Båt med två män och en massa uppdragna fiskar.

Foto: Karl-Johan Bondesson/Ale kommun

Nu drar vi upp fisk i Vimmersjön i Nödinge för att förhoppningsvis slippa algblomning i sommar. Planen är att ta bort 6 ton fisk, vilket ska minska övergödningen i sjön.

Lyssna på Sveriges Radios inslag här (börjar på 3 h 10 min) Länk till annan webbplats.

Med start 28 september genomför vi ett så kallat reduktionsfiske i Vimmersjön som ska motverka framtida algblomningar. Vimmersjön är populär både för badare och växtplankton och på sommaren blir det krockar när algerna blommar under badsäsongen. Kommunen brukar behöva avråda från bad.

- Genom att vi fiskar bort de mindre fiskarna som braxen, mindre mört och småabborre kommer antalet djurplankton att öka. Dessa äter i sin tur växtplanktion - algerna som blommar. Med fler djurplanktion förändras sjöns ekosystem så att vattnet blir klarare och risken för algblomningar och syrebrist minskar, säger Maria Magnusson, kommunekolog.

Det är första gången reduktionsfiske tillämpas i Ale kommun, men det är en etablerad metod för att förbättra vattenkvaliteten i näringsrika sjöar. En vetenskaplig utvärdering av metoden gjordes 2015 av Mistras råd för evidensbaserad miljövård (EviEM). Vi har upprättat ett omfattande kontrollprogram för att följa vad som händer med sjöns kemi och biologi före, under och efter reduktionsfisket. Länsstyrelsen har beviljat ekonomiskt stöd till projektet.

Vad händer med fisken?

Den fisk som tas upp kommer att rötas till biogas. Du är välkommen att följa arbetet på plats - och ta med dig fisk hem till katten om du vill. Vi utgår från badplatsen.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den