Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Våld i nära relationer

Att vara rädd för eller känna sig hotad av sin partner, att bli slagen, att behöva utföra sexuella handlingar mot sin vilja eller att tvingas avstå från umgänge med sin familj och sina vänner. Detta är bara några exempel på hur det kan vara att leva i en destruktiv relation.

Det finns flera olika sorters våld och kombinationerna är många, men gemensamt för dem alla är att det rör sig om systematiska kränkningar och förtryck riktade mot den ena parten i relationen.

Fysiskt våld är handlingar riktade mot din kropp, exempelvis att nypa, knuffa, hålla fast, örfila, ge knytnävsslag, sparka eller att använda tillhyggen och vapen att slå med.

Psykiskt våld handlar om att systematiskt förtrycka och kränka, till exempel genom nedvärderande kommentarer, offentlig förödmjukelse, svartsjuka, kontroll och isolering.

Sexuellt våld är att tvinga eller övertala dig att utföra sexuella handlingar mot din vilja. Att du tvingas till sex, att se på pornografiska filmer fast du inte vill eller att utföra sexuella handlingar som kränker dig och din integritet är några exempel på detta.

Materiellt våld kan vara att slå sönder eller förstöra saker av ekonomiskt eller känslomässigt värde för dig. Det kan handla om att förstöra kläder, dagböcker, brev, fotoalbum, arvegods och liknande.

Hot kan innebära verbala hot om fysiskt våld mot dig eller dina närstående; familj, vänner, barn och husdjur. Det kan också vara ett aggressivt och hotfullt beteende med syfte att skrämma dig. Ett exempel kan vara att slå eller sparka sönder möbler och andra döda ting. Ett annat är att slå hårt i väggen några centimeter från ditt ansikte för att visa vad som kan hända.

Vid akut fara kontakta polisen på telefon 112.

Kontakt

Individ- och familjeomsorg


Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
(Kontaktcenter hjälper dig nå en kurator)

Efter kontorstid
(mån, ons, tor, fre kl 8-16.30, tis kl 8-18)
Ring Socialjouren i Göteborg
Telefon: 031-365 87 00

Läs mer om Individ- och familjeomsorgen

Hitta hit
Individ- och familjeomsorgen
Södra Klöverstigen 1, Nödinge
Visa på kartalänk till annan webbplats

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

Sidan kontrollerades av:

den 2018-06-25