Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Känner du dig ensam?

På den här sidan hittar du tips på vad du kan göra själv för att känna dig mindre ensam, tips på var du kan få hjälp samt vad kommunen erbjuder för olika aktiviteter, evenemang och mötesplatser. Även om du själv inte känner dig ensam kanske du känner någon som behöver hjälp och stöd.

Foto: Sandnes1970/Mostphotos

Du är inte ensam om att vara ensam

Att vara ofrivilligt ensam är något som drabbar de flesta någon gång i livet, men vid högtider som midsommar, jul och nyår brukar antalet ofrivilligt ensamma öka drastiskt. Det kan vara tungt att känna sig ensam och det kan dessutom vara skadligt för hälsan.

Tips på aktiviteter och mötesplatser i Ale

Studier visar att ofrivillig ensamhet kan skapa ett lidande som i värsta fall kan leda till hälsobesvär, depression samt ångest. Kroppen kan reagera på ungefär samma sätt som när du utsätts för fara – nivåerna av stresshormon ökar samtidigt som immunförsvaret blir sämre på att hantera bakterie- och virusinfektioner. Om du är ensam under lång tid kan du hamna i en ond cirkel där du får svårare att lita på andra människor, och svårare att se det positiva med socialt umgänge.

Inte alltid skadligt

Det är viktigt att komma ihåg att ensamhet inte alltid är skadligt. En del trivs med att vara ensamma, samlar energi i sin ensamhet, finner det avkopplande och väljer det självmant. Att vara, och känna sig, ensam är också en del av livet.

Det finns hjälp att få

Om du ofta är ofrivilligt ensam och tycker att det påverkar din vardag negativt kan du få professionell hjälp och verktyg för att ta dig ut ur ensamheten. Nedan hittar du tips på hur du kan bryta ensamheten.

Lyft blicken från skärmen

När du ständigt tittar ner i din mobiltelefon riskerar du att missa mycket. Det oväntade leendet, den vänliga gesten – de små detaljerna som kan bidra till en känsla av att vara en del i ett större sammanhang.

Prata om det

Ofrivillig ensamhet är förknippat med stigma – det är skambelagt att vara ensam. Men om du vågar öppna dig och berätta hur du känner inser du snabbt att fler känner likadant. På så vis kan du bidra till att minska tabut och ibland kan stressen släppa lite, bara av att du får lätta på hjärtat.

Be om hjälp

Att bryta mönster är svårt, och ibland behövs en knuff i rätt riktning. De finns flera professioner som kan hjälpa dig att se saker utifrån nya perspektiv och även ge dig verktyg att förbättra din självkänsla. Det kan till exempel vara en psykolog på en vårdcentral eller kurator i skolan.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den