Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

HBTQI-certifiering

Verksamhetsområde Funktionshinder satsar på kompetensutveckling inom HBTQI*-kunskaper. En satsning som landar i en certifiering av de aktuella verksamheterna.

Två kvinnligt kodade personer går med en barnvagn och ler.

Fotograf: Marcus Lundstedt/Scandinav

Vad är en HBTQI-certifiering?

HBTQI-certifieringen är en process där en verksamhet med stöd av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter påbörjar, eller förstärker, ett strategiskt arbete med syfte att skapa en god arbetsmiljö och ett HBTQI-kompetent bemötande.

Varför HBTQI-certifiering?

Som offentlig verksamhet är det viktigt att alla människor ska känna att de blir mötta och sedda. Där ser vi en möjlighet för utvecklig och ett kunskapslyft i att reflektera och agera mer inkluderande.

Hur kommer ni arbeta vidare med HBTQI-frågorna efter certifieringen?

Certifieringen landar i en handlingsplan som enheterna kan arbeta vidare med och som går ner i aktuella frågeställningar beroende på enhet. I dagsläget är det två arbetsgrupper inom Funktionshinder som prioriterats och valts ut att delta i utbildningen:

  1. Pedagognätverket där pedagoger från personlig assistans, barnverksamhet, daglig verksamhet, socialpsykiatrin och LSS bostäder ingår såväl som representanter från ledningsgruppen.
  2. Boendestöd.

Tanken med pedagognätverkets deltagande är att de träffar många interna kontakter och kan få en stor spridning på kunskapen ut i verksamheterna. Medan boendestödjarna träffar en stor mängd invånare. Personerna i de här två grupperna ses som nyckelpersoner för att utöka hela verksamhetsområdets kunskaper i HBTQI-frågor. Förhoppningen framöver är att få fler enheter certifierade med hjälp av utökade statsbidrag.

*HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner.

Kontakt

Eventuella frågor hänvisas till:

E-post: hbtqi@ale.se 

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den